Crumble z truskawkami i jagodami pod orzechowo-migdałową kruszonką

18 maja 2018, dodał: kaskas
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

500 g truskawek

2 garście jagód

ok. pół szklanki kruszonki orzechowej (1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, czubata łyżka mielonych orzechów, łyżka płatków migdałowych, 20 g masła)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Truskawki przepołowić i dość ściśle poukładać na dnie naczynia do zapiekania.

Na truskawki wysypać jagody.

Składniki kruszonki (oprócz płatków migdałowych) zagnieść palcami do uzyskania sypkiej konsystencji. Do kruszonki wmieszać płatki migdałowe, a następnie posypać nią owoce.

Formą do zapiekania wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z termoobiegiem. Przed wyjęciem można na parę minut włączyć grzanie jedynie od góry, aby kruszonka się ładnie zarumieniła.

Smacznego!

file1340446311