Crumble z truskawkami i jagodami pod orzechowo-migdałową kruszonką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
500 g truskawek
2 garście jagód
ok. pół szklanki kruszonki orzechowej (1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, czubata łyżka mielonych orzechów, łyżka płatków migdałowych, 20 g masła)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Truskawki przepołowić i dość ściśle poukładać na dnie naczynia do zapiekania.
Na truskawki wysypać jagody.
Składniki kruszonki (oprócz płatków migdałowych) zagnieść palcami do uzyskania sypkiej konsystencji. Do kruszonki wmieszać płatki migdałowe, a następnie posypać nią owoce.
Formą do zapiekania wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z termoobiegiem. Przed wyjęciem można na parę minut włączyć grzanie jedynie od góry, aby kruszonka się ładnie zarumieniła.
Smacznego!