Crumble szarlotkowe wg Buni
Jak się nie umie piec to trzeba ,, cudować ”
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 20 dag kruchych ciasteczek z cukrem
- 10 dag masła + do smarowania foremki
- 2 duże jabłka ( ok 40 dag )
- bułka tarta do wysypania foremki
- 1 jajko
- 1 kisiel jabłkowy bez cukru ( taki na 1/2 l wody )
- 4 łyżki cukru
Ciasteczka zmiksować z masłem i żółtkiem. Wstawić ciasto do lodówki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ( obierki i ogryzki zostawić na ugotowanie napoju ) i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Odcisnąć pozostawiając sok . Jabłka włożyć do garnuszka , dodać 2 łyżki cukru. Zagotować. Zmieszać sok z jabłek z 2,5 łyżki kisielu – wlać do jabłek i gotować aż masa zgęstnieje .Ostudzić .Ubić pianę z białka . Dodać do niej na końcu 2 łyżki cukru i resztę kisielu – dobrze wymieszać mikserem .
Foremkę do pieczenia ( małą tortownicę lub foremkę do tart ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wylepić dni i boki 2/3 ciasta . Na ciasto wyłożyć masę z jabłek, na nią pianę z białek , a na wierzch pokruszyć resztę ciasta .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C – wstawić ciasto i piec 45 minut .
Nie da się tego specjalnie elegancko podawać bo jest wilgotne .Najlepiej smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych ( ja tym razem dałam bez lodów bo obiad był syty ).