Creme brulee

26 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Trudny deser, ale jak się uda to smakuje wyśmienicie

składniki:

400 ml słodkiej śmietanki 36 %
300 ml mleka
laska wanilii
8 żółtek
20 gram cukru plus cukier waniliowy Delecta
50 gram cukru trzcinowego

Wlać mleko i śmietanę do garnka, wrzucić laskę wanilii i zagotuj. Zdjąć  z ognia tuż przed momentem wrzenia. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Przestudzoną śmietanę wlać wolno do jajek, cały czas mieszając. Krem przelać do żaroodpornych kokilek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na godzinę. Deser wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym i wstawić do maksymalnie rozgrzanego piecyka na samą górę pod górną grzałkę, żeby cukier się skarmelizował.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...