Creme brulee

26 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Trudny deser, ale jak się uda to smakuje wyśmienicie

składniki:

400 ml słodkiej śmietanki 36 %
300 ml mleka
laska wanilii
8 żółtek
20 gram cukru plus cukier waniliowy Delecta
50 gram cukru trzcinowego

Wlać mleko i śmietanę do garnka, wrzucić laskę wanilii i zagotuj. Zdjąć  z ognia tuż przed momentem wrzenia. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Przestudzoną śmietanę wlać wolno do jajek, cały czas mieszając. Krem przelać do żaroodpornych kokilek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na godzinę. Deser wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym i wstawić do maksymalnie rozgrzanego piecyka na samą górę pod górną grzałkę, żeby cukier się skarmelizował.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Moje dziecko ma depresję ?
Depresja u dzieci, podobnie jak u dorosłych, wiąże się z długotrwałym obniżeniem nastroju. W przeciwieństwie...
sny erotyczne
Często sny erotyczne nie są bezpośrednio związane z rzeczywistymi pragnieniami seksualnymi, lecz stanowią odzwierciedlenie...
Jak rozciągnąć buty?
Na początek najprostsza domowa metoda, czyli wypychanie butów skarpetami, zwiniętymi kawałkami materiałów lub też...
Naczyniak
Naczyniaki to niezłośliwe nowotwory wywodzące się z drobnych naczyń krwionośnych, tzw. włośniczek. Dochodzi...