Koreczki z ananasem i kiełbasą na party
Bardzo lubię połączenie owoców z pikantnym mięsem i tak powstały te koreczki. Smaki słodki i ostry połączyły się na jednej szpadce.
składniki:
- kawałek, pęto, cienkiej kiełbasy (powinna być dobrej jakości, dobrze przyprawiona; ja użyłam tzw. góralskiej)
- plastry ananasa z kompotu
- kawałek sera żółtego twardego
- szpadki lub wykałaczki
- kilka liści sałaty i cykorii
- sos:
- kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu słodko-pikantnego chili
- 1 łyżka posiekanego drobniutko ananasa
- ew. chili w proszku
sposób przygotowania: Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy na plasterki grubości ok. 3-5mm. Podsmażamy je na suchej, rozgrzanej patelni aż zrumienią się z obu stron. Ser kroimy na kawałki m/w 2x2x0,5cm, plastry ananasa kroimy każdy na 6 kawałków. Koreczki składamy w następującej kolejności: krążek kiełbasy+kawałek ananasa+kawałek sera+ kawałek ananasa i na wierzch krążek kiełbasy – całość spinamy wykałaczką lub szpadką. Układamy na półmisku lub tacy, wyłożonej sałatą i cykorią. Podajemy z sosem. Sos: jogurt mieszamy z posiekanym ananasem i sosem chili, ew. doprawiamy sproszkowanym chili w/g gustu, ale sos powinien być wyrazisty i dość pikantny.