Comber jagnięcy w sosie pomarańczowym

15 listopada 2018, dodał: pinkmause

Comber jagnięcy w sosie pomarańczowym

Składniki (dla 4 osób):
Mięso:
– 8 kotletów jagnięcych z kostką
– sól i pieprz
– 4-6 liści świeżej mięty
– 2 gałązki rozmarynu
– 1 ząbek czosnku
– 1 cytryna
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
– 50 g śmietany
Ziemniaki:
– 1 kg ziemniaków sałatkowych
– sól
– 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej szlachetnej
– mielona kolendra
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3-4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:
1. Mięso opłukać, osuszyć, posolić, popieprzyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Miętę i rozmaryn opłukać i osuszyć. Listki mięty posiekać. Oberwać igiełki z rozmarynu i również drobno posiekać. Czosnek obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wycisnąć sok z cytryny. W małej miseczce dokładnie wymieszać zioła z czosnkiem i połową soku z cytryny oraz 2 łyżkami oleju. Posolić, popieprzyć i otrzymaną w ten sposób marynatą polać mięso. Przykryć folią spożywczą i wstawić na przynajmniej 5 godz. (najlepiej na całą noc) do lodówki, by mięso się zamarynowało.
2. Przygotować ziemniaki. Piekarnik rozgrzać do temp. 220oC. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Wymieszać je w misce z solą, mieloną papryką, szczyptą kolendry i olejem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, rozłożyć na nim gałązki rozmarynu i wyłożyć ziemniaki. Wstawić do piekarnika (środkowy poziom) i piec przez ok. 40 min.
3. Po 20 min. pieczenia ziemniaków intensywnie rozgrzać na patelni pozostałą oliwę z oliwek i podsmażyć na niej mięso – po 2 min. z każdej strony. Następnie zdjąć z patelni, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
4. Do pozostałego po smażeniu na patelni tłuszczu dodać sok z cytryny i pomarańczy, wymieszać i gotować przez ok. 8 min. Dodać śmietanę i skórkę pomarańczową. Pozostawić na ogniu na następne 5 min. do zgęstnienia. Otrzymany Sos doprawić pieprzem i solą, przelać na 4 talerze i nałożyć mięso oraz ziemniaki. Podawać od razu, najlepiej z sałatką z fasolki szparagowej.

Wartość odżywcza porcji: ok. 535 kcal, 24 g białka, 34 g tłuszczu, 33 g węglowodanów

Przepis pochodzi z książki Sandry Strehle i Christiane Schafer: Przepisy dla zdrowych jelit, czyli jak zadbać o spokój brzucha wydanej nakładem Wydawnictwa Esteri



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Co kupić na prezent dla mężczyzny -…
A może kurs języka angielskiego? Zerknij sobie tu https://speakingo.com/ To świetnie opracowany kurs angielskiego i...
jaki zestaw?
a czy któraś z was mogłaby mi poradzić może nie cały zestaw ale...
Który krem na rozstępy?
Zaden krem nie usunie rozstępów, bo to jest nieodwracalnie popękana tkanka łączna!!! laser...
Gdzie iść na randkę?
Ja bym nie mogła rozmawiać z nieśmiałym chłopakiem, sama sporo mówię, ale...