Co zrobić z płatków owsianych – pomysły na ich wykorzystanie dla zdrowia i urody!

22 maja 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Obecnie owsianka przeżywa okres świetności. Na Instagramie, Tik Toku – wszędzie pojawiają się przepisy na zdrowe, pełnowartościowe posiłki z wykorzystaniem płatków owsianych. Są to pieczone owsianki, babeczki, ciasteczka, omlety, i wiele innych. Nic dziwnego, płatki owsiane są bowiem źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Są bardzo uniwersalnym produktem. Sprawdzą się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, na przykład jako cenny składnik domowych maseczek.

Chcesz dowiedzieć się więcej o tym niezwykłym produkcie? Poniżej przedstawiamy pomysły na różne zastosowania płatków owsianych.

 

Pielęgnacja

Płatki owsiane są odpowiednie do każdego typu cery. Nieważne jaki jest jej rodzaj bądź kondycja.

 

Peeling owsiany

  • 2 łyżki mąki owsianej ( zmielone płatki)
  • 1 łyżka suszonego rumianku
  • odrobina wody

Peeling owsiany sprawdzi się idealnie u posiadaczek wrażliwej skóry. Jest delikatny,  rumianek działa przeciwzapalnie i łagodząco.

 

Maseczka przywracająca równowagę

  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • pół banana

Wszystko razem rozgniatamy widelcem. Maska działa na skórę kojąco i wyciszająco. Regeneruje, zapobiega łuszczeniu, wygładza.

 

Maseczka przeciwzapalna

  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina wody

Maska przeznaczona jest do każdego typu cery, świetnie sprawdzi się u kobiet posiadających skórę dojrzałą, która potrzebuje nawilżenia i wygładzenia. Maseczka łagodzi stany zapalne i wszelkie krostki, przywraca blask.

 

Szybki posiłek pełen wartości odżywczych

  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • gorąca woda
  • jabłko lub inne ulubione owoce sezonowe
  • cytryna
  • miód

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, czekamy aż napęcznieją i ostygną. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach lub dodajemy inne owoce. Mieszamy z płatkami. Dodajemy sok z około połowy cytryny i dwie łyżki miodu. Wszystko razem mieszamy. Smacznego !

Przepis jest naprawdę błyskawiczny, pyszny i przede wszystkim zdrowy.

 

Płatki owsiane zawierają witaminę E oraz witaminy z grupy B. Są źródłem żelaza i wapnia. Mogą pomóc nam też w odchudzaniu. Jest to związane z zawartością w nich beta-glukanu, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który zmniejsza poziom hormonu głodu. Warto wspomnieć też, że płatki owsiane mają bardzo dużo wartości odżywczych przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii. Płatki owsiane obniżają również ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Miodowe lekarstwa i środki wzmacniające są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich, przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Są w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe organizmu, wzmóc apetyt.