Co zrobić z chałwy – różne pomysłowe przepisy

25 stycznia 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Chałwa to wyrób cukierniczy uwielbiany przez wielu. Możecie spotkać wiele jej odmian. Różnią się rodzajem użytych nasion, konsystencją oraz smakiem i dodatkami. Jednak największą popularność zyskały chałwy sezamowa, turecka i grecka. Zobaczcie, co warto wiedzieć o tej pysznej przekąsce, jakie ma właściwości i co możecie z niej ugotować.

chałwa

Co nieco o chałwie

Na początek kilka faktów o chałwie. Wytwarza się ją z nasion oleistych oraz karmelu. Charakteryzuje się kruchą, tłustą oraz włóknistą konsystencją. W zależności od zakątka kraju dodaje się różne dodatki. Przykładowo w południowej Azji, chałwa posiada kaszę manną, w Rosji mak, a w Indiach tartą marchew. Swoje początki chałwa miała w Iranie, natomiast do Europy trafiła w XX wieku.

Niestety jedynym minusem tej słodkości, jest kaloryczność. Mimo wszystko nie zaszkodzi po nią sięgnąć od czasu do czasu. Z pozytywnych rzeczy znajdziecie w niej kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo, fosfor, witaminy B oraz E. Co to oznacza dla organizmu? Spożywając chałwę, dbacie o swoje naczynia krwionośne, cholesterol, niwelujecie występowanie migren, wspomagacie pracę płuc oraz zapobiegacie rozwojowi nowotworów.

Chałwa powstaje poprzez utworzenie oleistej miazgi nasion oleistych. Następnie oddziela się łupiny z nasion i poddaje się je procesowi prażenia. Później zostają one ochłodzone do 50 stopni C i zmielone. Kolejnym etapem jest dodanie masy karmelowej oraz  wybranych dodatków i ręczne wyrobienie.

W sklepie możecie do woli wybierać ulubiony smak. Dostępne są chałwy z bakaliami, czekoladą, wielosmakowe lub z różnymi nasionami np. pistacją. Przed zakupem zwróćcie uwagę na skład. Unikajcie emulgatorów, barwników i aromatów. Ważna jest również procentowa ilość sezamu – im więcej, tym lepiej. Dobra jakościowo chałwa, charakteryzuje się również brakiem wyciekającego oleju oraz gorzkiego smaku.

chałwa z orzechami

Chałwa sezamowa – domowy przepis

 dodał: EKSPERTKA
Co kupić?
  • sezam
  • miód albo cukier
  • orzeszki włoskie
  • migdały
  • rodzynki
  • skórka pomarańczy

Przygotowanie:

Sezam uprażcie na patelni na małym ogniu, do czasu aż ziarenka lekko ściemnieją. Uważajcie jednak, aby nie przegapić momentu uprażenia i nie dopuścić do spalenia.  Kiedy sezam wystygnie musicie go rozdrobnić za pomocą moździerza lub młynka do kawy. Przy młynku układajcie małe porcje i nie doprowadźcie do jego zapchania, czy przegrzania. Natomiast w moździerzu  będzie musieli długo pracować, aby stłuc sezam na drobno. Następnie sezam wymieszajcie z miodem, ilość zależy od Waszego smaku jednak zalecane są 2 łyżki na 100 gram sezamu. Miód możecie również zastąpić cukrem, ale wcześniej  rozpuśćcie go w wodzie 4:1. Całość mieszajcie dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa wyszła zbyt lejąca, to możecie dodać odrobinę sezamu. Dodajcie do chałwy odrobinę migdałów, orzechów oraz rodzynek. Jako dodatek możecie dodać startą skórkę pomarańczy, która nada ciekawy smak. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Kiedy stężeje pokrójcie na małe kawałki.

Chałwa sezamowa – domowy przepis

Kurczak z sosem chałwowym

Co kupić?

  • kolendra
  • mango
  • świeży ogórek
  • mleko kokosowe
  • 2 filety z kurczaka
  • 150 g chałwy waniliowej
  • sos rybny
  • sos słodki chili

marynata

  • posiekane 2 ząbki czosnku
  • utarty imbir
  • sos słodki chili
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel oleju

Przygotowanie:

Kurczaka pokrójcie na paski. Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki na marynatę. Następnie zalejcie mięso marynatą i odstawcie na pół godziny. W międzyczasie pokrójcie ogórka oraz mango na dowolny kształt, doprawcie kolendrą, sokiem z cytryny oraz sosem rybnym i chili. Kurczaka nabijcie na patyczki i pieczcie w 180 stopniach, aż do zarumienienia. W rondelku rozpuśćcie chałwę oraz mleko kokosowe i podawajcie wraz z kurczakiem oraz sałatką.

Kurczak z sosem chałwowym

Muffinki jogurtowe z chałwą i porzeczkami

dodał: eva45
Co kupić?
  • Mąka 20 dag
  • Cukier ¼ szklanki
  • Soda 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy ½  szt
  • Jajko 1 szt
  • Jogurt ½ szkl
  • Masło 1 łyżka
  • Olej 1 łyżka
  • Sól 1 szczypta
  • Porzeczki
  • Czekolada do pieczenia
  • Chałwa 10 dag

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszajcie ze sobą, dodajcie jogurt, jajko, olej i masło. Ciasto wymieszajcie łyżką i nakładajcie w foremki do muffinek do ¾ wysokości. Na wierzchu posypcie pokruszoną chałwą (około ½ łyżeczki na każdą babeczkę), czekoladą i porzeczkami. Pieczcie w nagrzanym piekarniku 170 stopni C, około 20 minut. Po wystudzeniu udekorujcie porzeczkami.

Muffinki jogurtowe z chałwą i porzeczkami

 

zobacz również:

Figi – przepisy na zdrowe i pyszne dania

Wykwintne dania z cielęciny

Jakie potrawy zrobić z cebuli – super przepisy!

 

Babeczki owsiane w trzech wersjach!