Co zjeść w Kazachstanie?

9 lutego 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W kuchni kazachskiej mieszają się smaki lokalne, rosyjskie oraz zaczerpnięte z odleglejszych zakątków Europy i Azji, które docierały tu Jedwabnym Szlakiem. Inspiracji było całkiem sporo: przyprawy i egzotyczne potrawy z Dalekiego Wschodu, ryby z terenów nadmorskich, dania wywodzące się z sąsiednich państw i obszarów kulturowych – Bliskiego Wschodu, Rosji czy Chin.

kuchnia kazachska

Tradycyjna kuchnia Kazachstanu od stuleci obfituje w mięso, mleko i nabiał. Aż do XIX w. nie jadano tu natomiast warzyw i ziół, które trudno uprawiać na surowych glebach Azji Centralnej.

Sztandarowe dania mięsne kazachskiej kuchni to:

  • Beszbarmak – baranina lub konina z cebulką, podawana na szerokich plastrach makaronu. To potrawa tradycyjnie jadana rękami, bez użycia sztućców, dlatego mówi się na nią „pięć palców”.
  • Szaszłyki i kebaby.
  • Pilaw – ryż z baraniną, czosnkiem, cebulą i innymi warzywami.
  • Kazy (qazı) i sujuk, czyli kiełbaski z koniny
  • Zhaya – plasterki mięsa z biodra i tylnej nogi konia.
  • Kuurdak – kawałki koniny lub baraniny smażone wraz z podrobami i cebulą, czasem również innymi warzywami.
  • Ulpershek, rytualne danie składające się z serca, aorty i końskiego tłuszczu – ta dość nietypowa propozycja doskonale pokazuje ducha „zero waste” kazachskiej kuchni : na stepie nic nie mogło się zmarnować.

kazachstan grill

Jeśli wolicie mniej ekstrawaganckie dania, warto spróbować czebureka. To pieczony albo smażony pieróg z rozmaitymi rodzajami nadzienia, najczęściej z mięsnym, ale spotykane są też wersje warzywne. Na uwagę zasługują również manty, czyli duże, gotowane pierogi, skrywające farsz z baraniny i cebuli, a coraz częściej serwowane również w wersji wegetariańskiej.

Dobrą sławą cieszą się kazachskie zupy, np. lagman, czyli zupa ze smażoną baraniną, makaronem, pomidorami i papryką albo gulaszowa zupa chorba, podawana z okrągłym chlebem zwanym lepioszką.

lepioszka

Wśród wartych spróbowania słodkości Krzysztof Nodar Ciemnołoński z Biura Podróży Tamada Tour wymienia baursak – smażony w głębokim tłuszczu trójkątny pączek, serwowany z masłem, dżemem albo kajmakiem, shelpeki, podobne do naszych naleśników oraz shek-shek, czyli małe kulki lub paski smażonego ciasta uformowane w stożek lub górę i sklejonych miodem.

warzywa w kazachstanie

Historia kuchni kazachskiej kształtowała się wraz z kolejnymi kilometrami przemierzanymi przez koczowniczych pasterzy. Ni więc dziwnego, że jednym z jej elementów pozostaje kumys – mleczny napój alkoholowy. Najpopularniejszy w Kazachstanie jest kumys ze sfermentowanego mleka klaczy (ma 1–3% alkoholu i lekko kwaskowy posmak).

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...