Co zawiera marchewka i sok z marchwi: korzyści dla zdrowia

17 października 2011, dodał: szila
Artykuł zewnętrzny

Każdy marchewkę zna i (prawie) każdy lubi – a przynajmniej powinien ze względu na jej właściwości odżywcze. Już od przedszkola powtarzano nam, że należy ją często jeść i nie było to tylko 'czcze gadanie’. To absolutna prawda!

Jeśli chcemy dostarczyć naszemu organizmowi bombę witaminową wystarczą 1-2 marchewki a nasz organizm zostanie zaopatrzony w takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, C, E, H, K oraz PP. Najważniejszymi i najbardziej pożądanymi są na pewno wit. A, B2 i B6, a to ze względu na ich istotny wpływ na wzrok a także odporność organizmu oraz przemianę tłuszczów i węglowodanów.

Dzięki marchewce, zawierającej beta-karoten, nawet jesienią i zimą możemy cieszyć się gładką i 'opaloną’ skó. Za jej sprawą nasza skóra nabiera intensywniejszego koloru, dlatego jest również polecana i latem, podczas zażywania kąpieli słonecznych. To pomarańczowe warzywko pozwoli nam na wzmocnienie opalenizny, a także na jej dłuższe efekty. Na skórę i jej kondycję ma również wpływ bogactwo minerałów: wapń, potas, żelazo, sód i magnez.

Natomiast jeśli chodzi o coś dla podniebienia, marchewka sprawdza się doskonale w wielu wydaniach! Jako surowa, ugotowana, jako dodatek do zup, surówek a także ciasta – marchewkowe ciasto jest bardzo pyszne. A orzeźwienie przyniesie nam sok ze świeżych marchewek.