Czeka nas jesienna plucha, deszczowe wieczory i o wiele niższe temperatury niż dotychczas. Warto w tym okresie zadbać o nasze zdrowie, by nie spędzić najbliższych tygodni pod kołdrą z wysoką temperaturą, olbrzymim katarem i kaszlem.
Aby wzmocnić swój organizm, wcale nie trzeba wydawać mnóstwa pieniędzy w aptece na niepotrzebne produkty wspomagające nasz układ odpornościowy. Wystarczy wzbogacić naszą dietę w odpowiednie składniki w pożywieniu, a jesienną słotę przetrwamy w zdrowiu.
Jesienno-zimowa dieta powinna znacznie różnić się od tej letniej. O ile nasze żywienie w lecie dzięki dostępnym warzywom i owocom jest bardzo urozmaicone, o tyle w wersji jesienno-zimowej już tak nie jest. Jednak powinno być zupełnie odwrotnie. To właśnie w tych zimnych miesiącach nasze codziennie żywienie powinno być różnorodne, bogate w różne składniki wysoko odżywcze.
Dodatkowo, organizm potrzebuje większej dawki energii z pożywienia, aby wyrównać bilans cieplny i ogrzać nasz organizm nie tylko od zewnątrz, ale przede wszystkim od wewnątrz.
Dobrze skomponowana jesienno-zimowa dieta da nam:
- więcej energii ( dzięki temu nie będziemy marznąć),
- większą odporność (nie będziemy chorować, lub będziemy chorować krócej i mniej intensywniej),
- mniej centymetrów w talii (nie wyhodujemy sobie kilku kilogramów w czasie tych zimnych miesięcy).
Krótszy dzień, wcześnie zapadający wieczór oraz częste deszcze powodują, że jesteśmy bardziej narażeni na zmęczenie i jesienną depresję. Zmęczenie może być spowodowane niedoborem żelaza w organizmie, małą ilością witaminy E i B w naszej codziennej diecie. Pamiętajmy o odpowiedniej ilości żelaza, które chroni przed anemią, zwiększa odporność i wzmacnia siły.
Aby uzupełnić w naturalny sposób żelazo warto komponować codzienną dietę z:
- pełnoziarnistych produktów zbożowych: otrębów, kasz (gryczanej, pęczaka), pieczywa,
- roślin strączkowych np. soi, grochu, fasoli czy soczewicy
- chudym mięsem np. cielęciną,
- orzechami laskowymi,
- oraz kakao.
Do każdego posiłku należy również dodawać różnorodne warzywa i owoce: pomidory, paprykę, brokuły, brukselkę, sałatę, seler naciowy, pomarańcze, grejpfruty, melony, kiwi, kapustę. Zawierają one witaminy A, C i E, które pomagają wykorzystać energię z pożywienia i pobudzają system odpornościowy. Witamina A chroni przed wnikaniem zarazków, pomaga zwalczyć infekcję. Witamina C łagodzi infekcję, pomaga zwalczyć katar – np. naturalny syrop z malin, z dzikiej róży, z czarnego bzu żurawiny lub naturalny sok z cytrusów.
Do potraw powinniśmy dodawać świeżą cebulę i czosnek, im więcej tym będziemy zdrowsi. Dzięki zawartym składnikom lotnym fitoncydom, które są uwalniane podczas krojenia cebuli zniszczymy wiele bakterii. Związki zawarte w cebuli niszczą nawet bakterie oporne na działanie antybiotyków. Zapach i właściwości bakteriobójcze cebuli wynikają m.in. z zawartości organicznych związków siarki, które są aktywne nawet w bardzo małych stężeniach. Oprócz cebuli pamiętajmy o czosnku. Allicyna zawarta w czosnku ma silne właściwości przeciwbakteryjne i wiele środowisk naukowych sądzi, że większość szczepów bakterii nie jest w stanie wytworzyć oporności na tą substancję. Czosnek ma także silne właściwości fungistyczne, i jego stosowanie jest skuteczne w terapii inhalacyjnej przy zakażeniach górnych drób oddechowych dzieci z infekcją Candida Albicans. Zwiększa właściwości obronne organizmu wzmacniając i regulując jego reakcje humoralne i komórkowe układu immunologicznego.
Innymi witaminami ważnymi w szczególności w okresie jesienno-zimowym są witaminy z grupy B, istotne ze względu na wspomaganie odporności oraz działanie przeciwdepresyjne. Witaminy te znajdują się w nabiale, drobiu, rybach, wołowinie, fasoli, ziarnach, kiełkach, orzechach.
A jak połączyć dietę uodparniającą z dietą odchudzającą, tak by po zimie nie zostały nam zbędne kilogramy:
- jedz dużą ilość warzyw,
- wypijaj soki wyciskane z cytrusów,
- do sałatek dodawaj kiełki,
- łącz produkty pełnoziarniste z jogurtami probiotycznymi,
- jedz jeszcze więcej ryby niż dotychczas – 3 razy w tygodniu,
- przyprawiaj potrawy czosnkiem, cebulą, papryką, chilli i imbirem
- spożywaj suszone morele, daktyle, żurawinę.
mgr Agnieszka Białek-Dratwa
Dietetyk Vegabutik.pl