Co to jest dieta ketogeniczna i dla kogo jest odpowiednia?

7 sierpnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zbliża się lato i wielu z nas znów będzie się zastanawiać, jak zgubić zbędne kilogramy, by móc bez skrępowania pokazać się w stroju kąpielowym. Jednym ze sprawdzonych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej jest dieta ketogeniczna. Co to jest, jak się ją stosuje i jakie można odnieść korzyści zdrowotne, przechodząc na ten rodzaj odżywiania? W tym artykule odpowiadamy na najważniejsze pytania!

dieta ketogeniczna

Na czym polega dieta ketogeniczna

Głównym celem diety ketogenicznej jest przejście w stan ketozy, czyli taki, kiedy nasz organizm wytwarza odpowiednią ilość ciał ketonowych. Wówczas tłuszcze – już nie glukoza – stają się głównym źródłem energii. Ten sposób odżywiania pozwala na szybką utratę wagi, choć mogłoby się wydawać, że spożywanie głównie tłuszczów dawałoby wręcz przeciwny efekt. Jednocześnie znacznie ogranicza się spożycie węglowodanów – do zaledwie 30 gramów dziennie, a podaż białka powinna być umiarkowana (1-1,5 g na kilogram masy ciała) – chyba, że ktoś intensywnie ćwiczy i buduje masę mięśniową, wtedy podaż białka może być większa – nawet 2,5 g na kg. Na początku organizm przestawia się na nowy tryb, co może być nieco nieprzyjemne; jednak po miesiącu, gdy osiąga się stan ketozy, spalanie tkanki tłuszczowej staje się bardzo szybkie. Pamiętaj, że dieta ketonowa to nie to samo, co dieta niskowęglowodanowa.

Co jeść na diecie ketogenicznej

By umożliwić przestawienie organizmu na pobór energii z tłuszczu, który prowadzi do stanu ketozy, potrzebne jest odpowiednie żywienie, które z początku może się wydawać problematyczne. Szybko jednak okazuje się, że jest przede wszystkim bardzo smaczne! Świetnym wyborem są tłuste ryby, tłuste mięsa, podroby, sery, orzechy, owoce morza, awokado, niektóre warzywa o niskim indeksie glikemicznym (np. pomidory, brokuły, ogórki, zielone sałaty/szpinak etc.), owoce jagodowe w niedużej ilości, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej lniany, smalec, masło. Produkty dozwolone to także śmietana czy jajka – te ostatnie można spożywać bez ograniczeń, dbając jedynie o nieprzekroczenie podaży białka. To istotne, ponieważ głównym źródłem energii muszą być tłuszcze – nadmiar białka także jest przekształcany w glukozę. Szczególnie chętnie wybierane są wielonienasycone kwasy tłuszczowe o dobrze przebadanym korzystnym wpływie na zdrowie.

Podczas diety ketogennej należy się wystrzegać takich produktów, jak: płatki owsiane, pieczywo, ryż, ziemniaki, produkty pszenne, słodycze, soki owocowe, napoje gazowane.

Dla kogo dieta keto jest odpowiednia

Ta dieta wysokotłuszczowa jest bezpieczna dla zdrowia. Kiedy organizm zaczyna stopniowo wchodzić w stan ketozy, mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości, takie jak rozdrażnienie, bóle brzucha czy zaparcia. W przypadku chorób współistniejących (zwłaszcza nerek, wątroby i trzustki), a także jakichkolwiek wątpliwości i uciążliwych skutków ubocznych warto wprowadzać zasady diety ketogenicznej pod kontrolą lekarza lub doświadczonego dietetyka. Są także choroby, których objawy można łagodzić dietą wysokotłuszczową – np. lekooporna padaczka. 

Zalety diety ketogenicznej

Co możesz zyskać na keto diecie? Ten sposób żywienia:

  • pozwala na utratę masy ciała przy jednoczesnym zachowaniu dobrego samopoczucia i wysokiego poziomu energii,
  • skutecznie niweluje uczucie głodu,
  • obniża poziom cukru (korzystne w przypadku cukrzycy typu 1),
  • powoduje redukcję poziomu cholesterolu i trójglicerydów odpowiedzialnych za miażdżycę, ale też zawały i udary,
  • wspomaga układ nerwowy,
  • pozwala na bycie wydajniejszym w pracy i szkole,
  • jest stosowany przez długodystansowych sportowców (kolarze, maratończycy).