Co smażyć latem – przepisy Pascala Brodnickiego
Sałatka na ciepło z kurczakiem oraz czerwoną i zieloną papryką
Składniki:
• piersi z kurczaka pokrojone w paseczki – 4 sztuki
• czerwona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki – 1 sztuka
• zielona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki – 1 sztuka
• sałata rzymska lub masłowa, umyta i wysuszona, pokrojona w paseczki – 1 sztuka
• jogurt bałkański – 100 mililitrów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 80 mililitrów
• sól
• pieprz cayenne
• ocet balsamiczny – 2 łyżki
• ostra musztarda – 1 łyżeczka
• oliwa z oliwek – 6 łyżek
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Przez 10 minut smaż czerwoną i zieloną paprykę, następnie zdejmij ją z patelni.
2. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 40 ml Ramy Smaż jak Szef kuchni i smaż szybko na mocnym ogniu kurczaka, przyprawiając go solą i pieprzem kajeńskim. Po 3 min dodaj jogurt, wymieszaj i obniż ogień o połowę. Dusząc wszystko pod pokrywką przez 10 min.
3. Przygotuj sos vinegret mieszając ocet, sól, pieprz i musztardę. Następnie dodając oliwę z oliwek ponownie wymieszaj.
4. Do miski wrzuć sałatę, paprykę, kurczaka i dolej sos vinegret. Podawaj od razu z ciepłym kurczakiem i kawałkiem pieczywa.
Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i bazylią
Składniki:
• posiekany ząbek czosnku – 2 sztuki
• posiekana cebula – 1 sztuka
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 60 mililitrów
• pomidor bez pestek i bez skóry, pokrojony w grubą kostkę – 2 sztuki
• żółta papryka, obrana i pokrojona w grubą kostkę – 1 sztuka
• fasola szparagowa – 0.5 kilogramów
• pęczek posiekanej bazylii – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Przez około 4 minuty podsmażaj czosnek z cebulą i papryką.
2. Dodaj pomidory, fasolę szparagową, 5 łyżek wody, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
3. Zdejmij pokrywkę. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Bon appétit!
Smażona papryka z bakłażanem i szynką w orzechach
Składniki:
• małe zielone papryki bez pestek pokrojone w paski – 2 sztuki
• małe żółte papryki bez pestek, pokrojone w paski – 2 sztuki
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 40 mililitrów
• szynka parmeńska pokrojona w paseczki – 4 plastry
• duża czerwona cebula pokrojona w piórka – 1 sztuka
• bakłażany pokrojone w talarki grubości 0,5 cm – 2 sztuki
• orzechy włoskie pokruszone – 50 gramów
• papryka wędzona lub inna papryka ostra lub łagodna – 1 szczypta
• posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
2. Podsmaż czerwoną cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana. Całość oprósz papryką wędzoną i podsmaż całość 5 min.
3. Zmniejsz ogień i duś całość mieszając od czasu do czasu przez 10 min.
4. Warzywa nie mogą się rozpadać, muszą być jędrne. Dodaj do tego szynkę i orzechy włoskie. Smaż całość 2 minuty. Na koniec dodaj pietruszkę, sól, pieprz, mieszaj i od razu podawaj. Bon Appétit!