Co smażyć latem – przepisy Pascala Brodnickiego

25 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałatka na ciepło z kurczakiem oraz czerwoną i zieloną papryką

Składniki:
• piersi z kurczaka pokrojone w paseczki – 4 sztuki
• czerwona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki – 1 sztuka
• zielona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki – 1 sztuka
• sałata rzymska lub masłowa, umyta i wysuszona, pokrojona w paseczki – 1 sztuka
• jogurt bałkański – 100 mililitrów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 80 mililitrów
• sól
• pieprz cayenne
• ocet balsamiczny – 2 łyżki
• ostra musztarda – 1 łyżeczka
• oliwa z oliwek – 6 łyżek
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Przez 10 minut smaż czerwoną i zieloną paprykę, następnie zdejmij ją z patelni.
2. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 40 ml Ramy Smaż jak Szef kuchni i smaż szybko na mocnym ogniu kurczaka, przyprawiając go solą i pieprzem kajeńskim. Po 3 min dodaj jogurt, wymieszaj i obniż ogień o połowę. Dusząc wszystko pod pokrywką przez 10 min.
3. Przygotuj sos vinegret mieszając ocet, sól, pieprz i musztardę. Następnie dodając oliwę z oliwek ponownie wymieszaj.
4. Do miski wrzuć sałatę, paprykę, kurczaka i dolej sos vinegret. Podawaj od razu z ciepłym kurczakiem i kawałkiem pieczywa.

Salatka na cieplo z kurczakiem oraz czerwona i zielona papryka

Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i bazylią

Składniki:
• posiekany ząbek czosnku – 2 sztuki
• posiekana cebula – 1 sztuka
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 60 mililitrów
• pomidor bez pestek i bez skóry, pokrojony w grubą kostkę – 2 sztuki
• żółta papryka, obrana i pokrojona w grubą kostkę – 1 sztuka
• fasola szparagowa – 0.5 kilogramów
• pęczek posiekanej bazylii – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Przez około 4 minuty podsmażaj czosnek z cebulą i papryką.
2. Dodaj pomidory, fasolę szparagową, 5 łyżek wody, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
3. Zdejmij pokrywkę. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Bon appétit!

Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i bazylia

Smażona papryka z bakłażanem i szynką w orzechach

Składniki:
• małe zielone papryki bez pestek pokrojone w paski – 2 sztuki
• małe żółte papryki bez pestek, pokrojone w paski – 2 sztuki
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 40 mililitrów
• szynka parmeńska pokrojona w paseczki – 4 plastry
• duża czerwona cebula pokrojona w piórka – 1 sztuka
• bakłażany pokrojone w talarki grubości 0,5 cm – 2 sztuki
• orzechy włoskie pokruszone – 50 gramów
• papryka wędzona lub inna papryka ostra lub łagodna – 1 szczypta
• posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
2. Podsmaż czerwoną cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana. Całość oprósz papryką wędzoną i podsmaż całość 5 min.
3. Zmniejsz ogień i duś całość mieszając od czasu do czasu przez 10 min.
4. Warzywa nie mogą się rozpadać, muszą być jędrne. Dodaj do tego szynkę i orzechy włoskie. Smaż całość 2 minuty. Na koniec dodaj pietruszkę, sól, pieprz, mieszaj i od razu podawaj. Bon Appétit!

Smazona papryka z baklazanem i szynka w orzechach



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...