Co runy przewidują dziś na deser ?
Artykuł zewnętrzny
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 1 szklanka mrożonych jeżyn ( jak by były świeże to oczywiście też mogą być )
- 4 nektarynki
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1/6 szklanki wody
Wsypać jeżyny do garnuszka i zasypać 4 łyżkami cukru. Dusić chwilę mieszając aż zaczną się rozgotowywać. W wodzie rozpuścić 1 łyżkę mąki i wlać do jeżyn. Gotować aż zgęstnieje.
W drugim garnuszku zagotować mleko ( odlać 1/2 szklanki )z resztą cukru, masłem i aromatem waniliowym .Rozrobić w pozostawionym mleku 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się mleka .Zrobić budyń.
Nektarynki wypestkować i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
W 4 pucharki rozłożyć budyń. Na budyń położyć jeżynowy kisiel i posypać go nektarynkami.
Podawać na ciepło lub ostudzony.