Co runy przewidują dziś na deser ?

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn ( jak by były świeże to oczywiście też mogą być )
  • 4 nektarynki
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1/6 szklanki wody

Wsypać jeżyny do garnuszka i zasypać 4 łyżkami cukru. Dusić chwilę mieszając aż zaczną się rozgotowywać. W wodzie rozpuścić 1 łyżkę mąki i wlać do jeżyn. Gotować aż zgęstnieje.

W drugim garnuszku zagotować mleko ( odlać 1/2 szklanki )z resztą cukru, masłem i aromatem waniliowym .Rozrobić w pozostawionym mleku 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się mleka .Zrobić budyń.

Nektarynki wypestkować i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.

W 4 pucharki rozłożyć budyń. Na budyń położyć jeżynowy kisiel i posypać go nektarynkami.

Podawać na ciepło lub ostudzony.

file1280818421



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...