Co przegryzać kiedy jesteśmy zdenerwowani, co jak mamy problem z koncentracją?Po co sięgać w czasie menstruacji czy menopauzy? Przeczytaj i wybierz przegryzki z głową!
Chipsy bananowe
Są źródłem wapnia, fosforu, magnezu oraz fluoru, zawierają też witaminy: C, B1, B2, B12, A oraz E. co ważne, są również źródłem witaminy D, która wspomaga wchłanianie wapnia. Dlatego chipsy bananowe są świetną przekąską dla osób zagrożonych osteoporozą. Banany, ze względu na zawartość serotoniny i norepinefryny, powinny się znaleźć w diecie osób nerwowych oraz ze skłonnością do depresji. Ze względu na dodatek tłuszczu w procesie suszenia są bardzo kaloryczne.
Daktyle
Daktyle zawierają głównie węglowodany proste – są więc bardzo dobrym źródłem energii, np. dla sportowców. W ich składzie znajduje się również beta-karoten poprawiający koloryt skóry i niewielkie ilości witamin: B1, B2, PP, C, a także wapń, żelazo oraz fosfor.
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca są przede wszystkim źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, żelaza oraz cynku. Dzięki czemu odgrywają ważną rolę w zapobieganiu niedotlenieniu organizmu oraz biorą udział w czynnościach krwiotwórczych. Powinny się także znaleźć w diecie mężczyzn, gdyż wpływają pozytywnie na potencję.
Figi suszone
Figi mają wszechstronne zastosowanie. Dzięki dużej ilości potasu działają wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe, gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Z ich owoców można również przyrządzać nalewkę, która łagodzi duszności przy astmie. Suszone figi w prawie połowie składają się z cukrów, są więc kaloryczne. Dzięki właściwościom antybakteryjnym pomagają w leczeniu wrzodów żołądka.
Pestka dyni
Ze względu na bogactwo cynku zalecane są szczególnie mężczyznom. Jako przekąska powinien się także znaleźć w diecie wszystkich dbających o stan skóry, włosów i paznokci. Niestety są ciężkostrawne i bardzo kaloryczne.
Migdały
Są najszlachetniejszymi z orzechów, są bogate w białko, magnez, cynk, potas, żelazo i wapń. Dzięki czemu poprawiają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich witaminy B1, PP i E oraz kwasy jednonienasycone mają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Stosuje się je również w przypadku anemii, problemów ze wzrokiem, słabych włosów oraz chorób skóry.
Rodzynki
Rodzynki zawierają bardzo wiele cennych składników, m.in. witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B poprawiające wygląd skóry. Są również źródłem potasu, wapnia, cynku żelaza i magnezu. Dzięki czemu wzmacniają odporność, poprawiają koncentrację oraz pracę serca i mózgu. Polecane są osobom aktywnym fizycznie, jak również kobietom w okresie menopauzy, u których wzrasta ryzyko osteoporozy (ze względu na zawartość wapnia). Co ważne, rodzynki są lekkostrawne.
Morele suszone
Ze względu na bogactwo potasu warto podjadać te owoce przed zbliżającą się miesiączką, kiedy czujesz się napuchnięta. Podobnie jak rodzynki są także polecane przy zagrożeniu osteoporozą (ze względu na bogactwo wapnia i fosforu). Dzięki właściwościom zasadotwórczym możne je podjadać przy dokuczającej zgadze. Zawartość boru pomaga utrzymać odpowiedni poziom estrogenów, stąd morele poleca się kobietom po menopauzie.
Sezam
Sezam jest niezwykle bogaty w białko. Jego zawartość jest zbliżona jest do zawartości białka w jajkach kurzych! Poza tym ziarno sezamu posiada witaminy, m.in. A, E oraz z grupy B, jak również fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Zalicza się także do naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu warto dosypywać jego ziarna do sałatek bądź mieszanek musli.
Siemię lniane
Oprócz kwasów omega-3 siemię lniane dostarcza sporo witaminy E, która ma działanie przeciwzapalne. Jest także jednym z najlepszych źródeł fitoestrogenów (razem z soją) dzięki czemu powinno znaleźć się w diecie każdej kobiety, szczególnie w czasie menopauzy. Uwaga, siemienia nie podgrzewamy!
Pistacje
Mają działanie wzmacniające oraz obniżające poziom złego cholesterolu. Wzmacniają wątrobę i nerki, oczyszczają krew, nawilżają jelita, przyspieszają perystaltykę jelit. Najlepiej działają te nie solone, gdyż nie podnoszą ciśnienia krwi.
Śliwki suszone
Zawarte w nich związki pektynowe oczyszczają organizm. Błonnik natomiast przyspiesza trawienie, niczym gąbka wchłania zły cholesterol oraz pęczniejąc w przewodzie pokarmowym wywołują uczucie sytości. Śliwki, to obowiązkowy element każdej diety odchudzającej.
Żurawina
Ze względu na działanie zakwaszające mocz wyciąg z jej owoców jest głównym składnikiem preparatów, które wspomagają leczenie zapalenia dróg moczowych i zapobiegają jego nawrotom. Bogactwo witaminy C powoduje, że jest to świetna przekąska w ciągu dnia zamiast słodkich smakołyków. Wybieraj jednak owoce bez dodatku cukru i tłuszczu. Są mniej kaloryczne.
Pamiętajmy także, aby przed jedzeniem zawsze umyć suszone owoce. Środki konserwujące i oleje, używane do zabezpieczenia owoców przed sklejaniem, mogą podrażniać jelita i powodować alergie.
Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny, www.e-prolinea.pl
Polecamy: Owoce suszone oraz orzechy – zero tłuszczu do kupienia TUTAJ
Zobacz również:
- Które warzywa są kaloryczne?
- Co nas tuczy?
- Najbardziej kaloryczne owoce
- Szybkie diety owocowe