Co najlepiej pić i jeść, gdy boli nas gardło?

12 czerwca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ból gardła jest bardzo uciążliwy, zwłaszcza wtedy, gdy nasila się przy przełykaniu, uniemożliwiając zjedzenie czegokolwiek. A przecież odpowiednio zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w okresie rekonwalescencji – odgrywa dużą rolę w przyspieszeniu regeneracji organizmu podczas infekcji. Sprawdź, co jeść i co pić na ból gardła, aby zminimalizować męczące dolegliwości i szybko wrócić do zdrowia!

Co pić na ból gardła?

W czasie choroby, zwłaszcza tej o podłożu wirusowym, bardzo ważne jest przyjmowanie zwiększonej ilości płynów. Dzięki temu można przyspieszyć usuwanie chorobotwórczych drobnoustrojów z organizmu (które są wydalane nie tylko z katarem i kaszlem, lecz także potem i moczem), a więc skrócić czas trwania choroby. Poza tym herbata na ból gardła to doskonały sposób na nawilżenie błony śluzowej oraz złagodzenie jej podrażnienia.

Co pić na ból gardła – napoje zimne czy gorące? Najlepiej wybierać te ciepłe, aczkolwiek w związku z tym, że większość wirusów nie lubi wysokiej temperatury i najszybciej namnaża się w środowisku nieprzekraczającym 34 stopni C, wypicie gorącej herbaty na ból gardła, która podnosi ciepłotę w obrębie jamy ustnej i gardła, w jakimś stopniu ogranicza replikację zarazków żerujących w nabłonku górnych dróg oddechowych.

Analogicznie jest z zimnymi napojami na ból gardła. Chociaż takie chłodne płyny z pewnością przynoszą ulgę w bólu, obniżają temperaturę błony śluzowej, dając tym samym wirusom możliwość do rozprzestrzeniania się i szerzenia stanu zapalnego.

Co najlepiej pić na ból gardła? Napoje ciepłe, to już ustaliliśmy. Może to być zwykła, czarna herbata (choć nie za mocna) albo sama woda z cytryną. Jednak podczas choroby warto sięgać także po inne produkty naturalne, które wykazują silne działanie lecznicze. Jednym z nich jest miód. Ten cenny nektar pszczeli w zależności od odmiany posiada wiele ważnych składników chemicznych o różnych właściwościach. Nie bez przyczyny miód na przeziębienie stosuje się nieprzerwanie od pokoleń. Ma polifenole, najlepsze z naturalnych antyoksydantów, bakteriobójczą glukozę czy wspomagające odporność mikroelementy i witaminy.

Inne, równie skuteczne produkty spożywcze, wspomagające walkę z przeziębieniem czy anginą, to imbir o działaniu przeciwzapalnym, rozgrzewający sok z malin o właściwościach napotnych oraz uśmierzający ból gardła sok z czarnego bzu.

Oprócz tradycyjnej herbaty na ból gardła z miodem lub malinami, warto urozmaicić nieco dietę i, o ile pozwalają na to siły, przygotować koktajl witaminowy. Najlepiej z takich owoców, które są bogatym źródłem witaminy C – i nie chodzi tu wcale o cytrynę ani pomarańczę, lecz kiwi! Ten zielony, włochaty owoc jest bombą witaminową, która w dodatku świetnie smakuje.

Poza smoothie w trakcie choroby warto także postawić na zupy. Gładka konsystencja kremów łatwo przejdzie przez podrażnione gardło i przyjemne rozgrzeje osłabiony organizm, a o leczniczych (i nieco magicznych) właściwościach rosołu nie trzeba chyba się rozpisywać!

Co jeść na ból gardła?

O tym, co jeść na ból gardła, już trochę zostało powiedziane. Przede wszystkim zupy, które są nieocenione zwłaszcza przy ostrym zapaleniu gardła wiążącym się z silnym bólem, utrudniającym przełykanie. Poza tym warto przyrządzać takie potrawy, które nie mają grudkowatej i trudnej do przyjęcia konsystencji. Tak więc, przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych najlepszym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju dania przecierane: puree i kaszki, a na deser kisiel, budyń i galaretka!

A które produkty warto włączyć do codziennej diety chorego? Przede wszystkim te lekkostrawne i pełne cennych składników, mikroelementów oraz witamin. Oprócz wspomnianych już cytrusów, imbiru i miodu, warto dopisać do listy zakupów również:

  • banany, ponieważ są bogate w witaminę C, B6 i potas;
  • płatki owsiane, bo to doskonałe źródło błonnika, który daje dużo energii i długotrwałe uczucie sytości;
  • marchewkę, która wiele zyskuje po ugotowaniu;
  • czosnek i cebulę, czyli dwa najsilniejsze naturalne antybiotyki;
  • szałwię, tymianek i rumianek – bardzo aromatyczne zioła o właściwościach antyseptycznych, przeciwzapalnych i łagodzących.

Już wiesz, jaka herbata na ból gardła jest najlepsza i z czego przygotować obiad, aby szybciej pokonać przeziębienie czy grypę? Świetnie! Nie zapominaj jednak, że ból gardła jest symptomem choroby, który wymaga konsultacji z lekarzem! Produkty naturalne z pewnością wspomagają zwalczanie infekcji, jednak nie są lekami. Miód, imbir i cytryna to przede wszystkim zdrowa żywność, która przy silnych dolegliwościach nie może zastąpić faktycznie leczących farmaceutyków.