Co jeść aby mieć piękne włosy? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co jeść aby mieć piękne włosy?

29 maja 2017, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Odpowiedni budulec do budowy włosów to białko które organizm pozyskuje z pożywienia. Najbardziej wartościowymi białkami są te które w swoim składzie zawierają aminokwasy siarkowe: cystynę i metioninę.Dzięki nim powstają odpowiednia wiązania, które nadają prawidłową przestrzenną budowę włosów, znajdziemy je w mięsie, jajach i rybach. Poza tym do budowy włosów potrzebne są substancje energetyczne – głównie glukoza (węglowodany), witaminy (wit. A, wit. B i E) oraz biopierwiastki (selen, cynk, miedź, żelazo, etc.). Biopierwiastki podnoszą wytrzymałość konstrukcji rosnącego włosa oraz stymulują go do wzrostu.

 

Witaminy: 

Szczególnie ważne są wit. B6 i A, które wspomagają wzrost włosa oraz chronią je przed chorowaniem jak i niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Witaminy z grupy B chronią włosy przed łojotokiem i stanami zapalnymi z nim powiązanymi. Dużą rolę odgrywa kwas pantotenowy podczas podziału komórek w mieszku włosowym, dlatego jego obecność jest niezbędna podczas naturalnego wzrostu włosa, utrzymuje wilgoć włosa oraz jest składnikiem spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe.

 

Minerały:

Żelazo – niedobór żelaza powoduje że włosy stają się cienkie, łamliwe i ulegają przerzedzeniu.

Cynk – uaktywnia enzymy kontrolujące metabolizm białek zawierających wiązania dwusiarczkowe potrzebne do budowy włosa. Ma także wpływ na przyswajanie witaminy A która ma znaczący wpływ na keratynizację naskórka, włosów i paznokci. Długotrwały niedobór powoduje zwolnienie wzrostu włosów, w skrajnych przypadkach może spowodować nawet wyłysienie.

Miedź – wzmacnia włosy. Od niej zależy wzrost prawidłowej struktury rogowej włosa.

Jak zapewnić włosom zdrowie i urodę?

Odpowiednią dietą bogatą w białka (mięso, jaja, ryby, owoce morza, płatki owsiane i otręby) – zawierają metioninę i cystynę.

 

Pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, gruboziarniste kasze, pełnoziarnisty makaron – zawierają dużo witaminy B1.

ryz

Pestki słonecznika, nasiona sezamu, kiełki pszenicy, orzechy – mają dużo wit. B6, E i kwasu pantotenowego.

pestki

Sałata, brokuły, jarmuż, pomidory, papryka, natka pietruszki, koperek, brzoskwinie i melon to bogate źródła beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w wit. A.

brok

Niegazowana woda mineralna (co najmniej 2-3 litry) – oczyszcza organizm z toksyn oraz nawadnia komórki.

7

Czego włosy nie lubią?

Włosy nie lubią produktów przetworzonych, bogatych w węglowodany proste (cukier). Zaleca się wykluczenie z diety bardzo słodkich owoców, słodyczy oraz produktów z białej mąki. Duża ilość węglowodanów w nich zawartych powoduje szybkie przetłuszczanie się włosów, a czasami nawet powstawanie tłustego łupieżu i zaburzeń pracy mieszków włosowych.

Fruit & vegetable color wheel.

 

zobacz również:

  1. Rozdwojone paznokcie – porady
  2. Co jeść, aby mieć zdrowe paznokcie?
  3. Olejek rycynowy na włosy, skórę i paznokcie – jak stosować?
  4. Olejowanie włosów – na czym polega?

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz