Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Nazwa ,,groch włoski” jest nieco myląca – lekko pomarańczowe ziarna tej rośliny swoim kształtem nie przypominają ziaren grochu, smak także jest nieco inny od ,,klasycznych” roślin strączkowych; można określić go jako nieco słodkawy i delikatny z orzechową nutą. To dlatego cieciorka świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań na ciepło i zimno, a także jako podstawa sałatek czy przekąsek. Jest także składnikiem tak popularnej nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale także na Starym Kontynencie pasty humus czy kotlecików zwanych falafel.
Jednak poza bezdyskusyjnymi zaletami smakowymi, cieciorka posiada także niebagatelny wpływ na zdrowie i kondycję człowieka, ponieważ zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych, mikroelementów oraz witamin, takich jak m.in. żelazo, magnez, witaminy z grupy B, cynk, potas czy fosfor.
Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobroczynne właściwości posiadają zarówno ziarna, jak i liście cieciorki, z których przygotowuje się napary.Ugotowane ziarna cieciorki, jako, że posiadają bardzo dużą zawartość białka i węglowodanów, polecane są przez niektórych lekarzy jako naturalny środek, zwiększający płodność. Dodatkowo roślinie tej przypisuje się właściwości pobudzające, które czynią z niej klasyczny afrodyzjak!
Ciecierzyca jest bogata w błonnik pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika chroni przed nowotworami jelita grubego, wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. – mówi Ewa Janicka – Technolog Żywności z firmy Primavika. Dodatkowo zawarty w cieciorce kwas linolowy i oleinowy wspomagają funkcjonowanie żołądka, trzustki i śledziony, a liczne makro-i mikroelementy korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci oraz podnoszą odporność organizmu.
Podobnie jak większość warzyw strączkowych, także i cieciorkę należy moczyć przed przygotowaniem około 10 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie gotuje się ją przez jedną do dwóch godzin, od czasu do czasu sprawdzając twardość ziaren. Do gotowania można użyć także szybkowara, wtedy cieciorka będzie gotowa w ok 30 minut i dodatkowo zachowa większą ilość witamin. Smakuje doskonale z tradycyjnymi przyprawami jak pietruszka czy tymianek, ale równie dobrze komponuje się z nieco bardziej egzotycznymi dodatkami jak curry, kurkuma, cynamon czy gałka muszkatołowa. Na tych, którzy nie mają czasu lub możliwości, aby samodzielnie przygotować cieciorkę, w sklepach czekają gotowe dania, np. cieciorka w sosie pomidorowym, humus lub falafel. Można z nich korzystać pod warunkiem wcześniejszego przeczytania etykiety i upewnienia się, że w potrawie nie ma sztucznych dodatków, zbędnych cukrów i barwników.
Nieważne w jakim towarzystwie, cieciorka nada niepowtarzalnego charakteru każdej potrawie, czyniąc z niej nie tylko smaczne, ale też oryginalne danie. Co najważniejsze – regularne spożywanie cieciorki ma zbawienny wpływ na nasz organizm, chroniąc go przed wieloma chorobami. Jedzmy więc cieciorkę na zdrowie!
www.primavika.pl