Ciasto ziemniaczane z ziołami i orzechami

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Kruszonka: 40 g miękkiego masła
40 g startego parmezanu
40 g zmielonych orzechów laskowych
100 g skrobi ziemniaczanej
1 szczypta szafranu w proszku
Ciasto: 5 ziemniaków
10 ml mleka
20 g roztopionego masła
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczki soli
pieprz
70 g skrobi ziemniaczanej
1/2 paczki proszku do pieczenia
20 liści świeżej bazylii, drobno posiekanej
20 gałązek świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
kilka liści pietruszki, drobno posiekanych

Przygotowanie:
Wymieszać składniki kruszonki, przechowywać w lodówce. Powinna kruszyć się łatwo w palcach. Ciasto: W misce wymieszać mleko, jajka i stopione masło. Dodać sól, pieprz, czosnek. Wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szybko, aby uniknąć grudek. Na koniec dodać posiekane świeże zioła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, umyć ziemniaki i pokroić w dość cienkie plastry. Układać warstwę ziemniaków i zalewać ciastem. Na wierzchu pokruszyć przygotowaną kruszonkę. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.  Schłodzić lekko i pokroić na kwadraty. Podawać z sałatką.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...