Ciasto ziemniaczane z ziołami i orzechami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Kruszonka: 40 g miękkiego masła
40 g startego parmezanu
40 g zmielonych orzechów laskowych
100 g skrobi ziemniaczanej
1 szczypta szafranu w proszku
Ciasto: 5 ziemniaków
10 ml mleka
20 g roztopionego masła
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczki soli
pieprz
70 g skrobi ziemniaczanej
1/2 paczki proszku do pieczenia
20 liści świeżej bazylii, drobno posiekanej
20 gałązek świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
kilka liści pietruszki, drobno posiekanych
Kruszonka: 40 g miękkiego masła
40 g startego parmezanu
40 g zmielonych orzechów laskowych
100 g skrobi ziemniaczanej
1 szczypta szafranu w proszku
Ciasto: 5 ziemniaków
10 ml mleka
20 g roztopionego masła
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczki soli
pieprz
70 g skrobi ziemniaczanej
1/2 paczki proszku do pieczenia
20 liści świeżej bazylii, drobno posiekanej
20 gałązek świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
kilka liści pietruszki, drobno posiekanych
Przygotowanie:
Wymieszać składniki kruszonki, przechowywać w lodówce. Powinna kruszyć się łatwo w palcach. Ciasto: W misce wymieszać mleko, jajka i stopione masło. Dodać sól, pieprz, czosnek. Wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szybko, aby uniknąć grudek. Na koniec dodać posiekane świeże zioła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, umyć ziemniaki i pokroić w dość cienkie plastry. Układać warstwę ziemniaków i zalewać ciastem. Na wierzchu pokruszyć przygotowaną kruszonkę. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C. Schłodzić lekko i pokroić na kwadraty. Podawać z sałatką.