Ciasto ziemniaczane z ziołami i orzechami

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Kruszonka: 40 g miękkiego masła
40 g startego parmezanu
40 g zmielonych orzechów laskowych
100 g skrobi ziemniaczanej
1 szczypta szafranu w proszku
Ciasto: 5 ziemniaków
10 ml mleka
20 g roztopionego masła
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczki soli
pieprz
70 g skrobi ziemniaczanej
1/2 paczki proszku do pieczenia
20 liści świeżej bazylii, drobno posiekanej
20 gałązek świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
kilka liści pietruszki, drobno posiekanych

Przygotowanie:
Wymieszać składniki kruszonki, przechowywać w lodówce. Powinna kruszyć się łatwo w palcach. Ciasto: W misce wymieszać mleko, jajka i stopione masło. Dodać sól, pieprz, czosnek. Wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szybko, aby uniknąć grudek. Na koniec dodać posiekane świeże zioła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, umyć ziemniaki i pokroić w dość cienkie plastry. Układać warstwę ziemniaków i zalewać ciastem. Na wierzchu pokruszyć przygotowaną kruszonkę. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.  Schłodzić lekko i pokroić na kwadraty. Podawać z sałatką.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...