Ciasto ze śliwkami

10 października 2012, dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny
  • składniki na 4 porcje

3 szklanki mąki

szklanka cukru

pół kostki margaryny

szklanka mleka

3 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

cukier waniliowy

0,5 kg dużych  śliwek

  • przepis

Do rondelka wlewamy mleko , dodajemy margarynę , cukier i rozpuszczamy wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczoną margaryna i cukrem , mieszamy. Dodajemy jajka i znowu mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, ozdabiamy połówkami śliwek i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 45 minut .

file1349854864



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz