Ciasto ze śliwkami w czekoladzie

6 lipca 2013,
dodał: Isia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 6 jaj
– 3/4 szklanki cukru
– 6 łyżek mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao

krem:

– 4 żółtka
– 3/4 szklanki cukru
– budyń śmietankowy
– 2 opakowania cukru waniliowego
– pół litra mleka
– 30 dag masła

nadzienie:

– 50 dag suszonych śliwek
– 1,5 szklanki wódki

polewa:

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
– pół kostki masła lub margaryny
– pół szklanki smietanki

Śliwki zalać wódką i moczyć około 12 godzin. Przygotować biszkopt. Zbiałek ubić sztywną pianę i nadal ubijając powoli dodawać cukier, potem po jednym żółtku, na końcu mąkę i proszek. Przełożyc na blachę, upiec.
Budyń i żółtka przeznaczone na krem rozprowadzić połową szklanki chłodnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać rozmieszany z żółtkami proszek budyniowy i zagotować mieszając. Masło zmiksować z wystudzona masą na pulchny krem.
Śliwki odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, biszkopt nasączyć wódką ze ślwiek, przykryć kremem. Na nim równomiernie rozłożyc sliwki. Czekoladę i masło rozpuścić nad parą, dodać śmietanę, wymieszać. Polać tą polewą ciasto i wstawić do lodówki.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....