Ciasto ze śliwkami w czekoladzie
składniki:
– 6 jaj
– 3/4 szklanki cukru
– 6 łyżek mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
krem:
– 4 żółtka
– 3/4 szklanki cukru
– budyń śmietankowy
– 2 opakowania cukru waniliowego
– pół litra mleka
– 30 dag masła
nadzienie:
– 50 dag suszonych śliwek
– 1,5 szklanki wódki
polewa:
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
– pół kostki masła lub margaryny
– pół szklanki smietanki
Śliwki zalać wódką i moczyć około 12 godzin. Przygotować biszkopt. Zbiałek ubić sztywną pianę i nadal ubijając powoli dodawać cukier, potem po jednym żółtku, na końcu mąkę i proszek. Przełożyc na blachę, upiec.
Budyń i żółtka przeznaczone na krem rozprowadzić połową szklanki chłodnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać rozmieszany z żółtkami proszek budyniowy i zagotować mieszając. Masło zmiksować z wystudzona masą na pulchny krem.
Śliwki odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, biszkopt nasączyć wódką ze ślwiek, przykryć kremem. Na nim równomiernie rozłożyc sliwki. Czekoladę i masło rozpuścić nad parą, dodać śmietanę, wymieszać. Polać tą polewą ciasto i wstawić do lodówki.