Ciasto z masą chałwowo-bananową

12 października 2012, dodał: beti27
Artykuł zewnętrzny

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać make zmieszaną z  proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni około 30-40 minut. Po wystudzeniu ciasto starać się przekroić na 3  części ( z tym, że ta na wierzch może być cieniutka, bo ciasto będzie kruszone).

Masa bananowa:

  • 400 g serka waniliowego
  • 4 dojrzałe banany
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki żelatyny


Mleko wlać do rondelka i podgrzać, następnie dodać żelatynę i lekko podgotować, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić, żeby troszkę przestygło. Banany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Do miseczki wyłożyć serek waniliowy i dodać banany, wymieszać. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę i  jeszcze raz wymieszać, wyłożyć na ciasto i przykryć następnym ciastem.

Masa chałwowa:

  • 150g chałwy ( u mnie kakaowo – waniliowa)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie śmietan fix

Żelatynę rozpuszczamy w mleku tak jak powyżej. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy śmietan fix i rozkruszoną chałwę. Na koniec żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na placek. Po wyłożeniu na masę chałwową kruszymy ostatnią najcieńszą część biszkopta. Wkładamy na około 2  godziny do lodówki.

file1350054279