Ciasto z makiem i gruszkami
składniki:
- 3 jaja
- 200 gram masła
- opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 200 gram cukru pudru
- 250 gram mąki krupczatki
- łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
nadzienie:
- 60 gram cukru
- 150 ml mleka
- 150 mielonego maku
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rumu
- 300 gram gruszek
- 70 gram płatków migdałowych
- 150-200 ml bitej śmietany
Zrobic nadzienie: mleko z cukrem zagotować, dodać zmielony mak i masło. Gotować następnie przez około 2 minuty, następnie schłodzić, doprawić rumem i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając, stopniowo dodawać żółtka. Następnie ostrożnie wmieszać pianę z białek, a pod koniec przesiana mąkę z proszkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy około 35×25 cm. Łyżeczką nanieść pasy nadzienia makowego. Gruszki obrać, pokroić w cienkie pasy, porozkładać na cieście, wierzch posypać płatkami migdałów. Ciasto wstawić na około 35 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Po upieczeniu pozostawić do schłodzenia, przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany.