Ciasto z mąki żytniej bez cukru

22 grudnia 2011, dodał: agugu
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1/2 szkl maki żytniej razowej
4 jaja
3 łyżki oleju rzepakowego, albo z petek winogron
3 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sezam, słonecznik
2 łyżeczki cynamonu
owoce sezonowe (jabłka, śliwki, wiśnie)

zmiksować jajka, powoli dodawać mąkę i proszek, ksylitol,  miksując dodać olej, cynamon.
Małą tortownicę wysmarować olejem i wysypać sezamem lub słonecznikiem.

Piec ok 30 minut  w temp. 160 st.C

Jest pyszne i aromatyczne:)



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Ciasto z mąki żytniej bez cukru

  1. avatar Anna pisze:

    Ciasto jest niesmaczne, w ogóle nie czuć w nim słodyczy chociaż dałam nie 3 łyżeczki a 3 łyżki ksylitolu plus jabłka, które przecież mają naturalny cukier w sobie. Moim zdaniem należałoby dać około 2/3 szklanki ksylitolu minimum.

    • avatar agugu pisze:

      nie radzę dawać 2/3 szkl ksylitolu- może się to skończyć problemami gastrycznymi, tym bardziej, że są ograniczenia w stosowaniu tego specyfiku. Lepiej już polać zimny kawałek ciasta tuż przed zjedzeniem odrobiną miodu.

      ja to ciasto piekę regularnie (moi znajomi również, ale nie jemy słodyczy ze sklepu, dieta wege) i jest smaczne, zapewniam:) Moze to kwestia zajadania cukru, przywyczajeń.

Dodaj komentarz