składniki:
1/2 szkl maki żytniej razowej
4 jaja
3 łyżki oleju rzepakowego, albo z petek winogron
3 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sezam, słonecznik
2 łyżeczki cynamonu
owoce sezonowe (jabłka, śliwki, wiśnie)
zmiksować jajka, powoli dodawać mąkę i proszek, ksylitol, miksując dodać olej, cynamon.
Małą tortownicę wysmarować olejem i wysypać sezamem lub słonecznikiem.
Piec ok 30 minut w temp. 160 st.C
Jest pyszne i aromatyczne:)
Ciasto jest niesmaczne, w ogóle nie czuć w nim słodyczy chociaż dałam nie 3 łyżeczki a 3 łyżki ksylitolu plus jabłka, które przecież mają naturalny cukier w sobie. Moim zdaniem należałoby dać około 2/3 szklanki ksylitolu minimum.
nie radzę dawać 2/3 szkl ksylitolu- może się to skończyć problemami gastrycznymi, tym bardziej, że są ograniczenia w stosowaniu tego specyfiku. Lepiej już polać zimny kawałek ciasta tuż przed zjedzeniem odrobiną miodu.
ja to ciasto piekę regularnie (moi znajomi również, ale nie jemy słodyczy ze sklepu, dieta wege) i jest smaczne, zapewniam:) Moze to kwestia zajadania cukru, przywyczajeń.