Ciasto z kiwi
Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, 2 budynie o smaku żelkowym, łyżka octu, łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, na koniec dodać ocet. Wsypać zmieszane sypkie produkty. Przełożyć do blaszki o wym. 25×36 cm, piec ok. 30 min w temp. 175st.
Kisiel: 20 dag margaryny, 2 kisiele cytrynowe, galaretka agrestowa.
Kisiele ugotować w 3 szkl. wody. Do gorącego wsypać galaretkę, mieszać, aż się rozpuści. Na koniec dodać margarynę, dokładnie rozmieszać. Całkowicie ostudzić.
Śmietanka: 1/2 l śmietanki 30%, 2 galaretki agrestowe, 3 opak. śmietan – fix , 5 owoców kiwi.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzątku, przestudzić. Śmietanę ubić z fixami, ubijając, stopniowo wlewać galaretkę. Na biszkopt wyłożyć połowę kisielu, ułożyć plasterki kiwi, przykryć resztą masy kisielowej. Na wierzch wyłożyć śmietankę. Schłodzić.
Ciasto bardzo lekkie, delikatne, wyjątkowe… zielone:) i bardzo orzeźwiające.