Biszkoptowe proste ciasto z galaretkami
Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa śmietankowa: 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 500g śmietany 18%, 3 opakowania galaretki różne kolory, 3 łyżki żelatyny.
Wykonanie biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier, po 1 żółtku, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec około 30 minut w temperaturze 180st.
Wykonanie masa śmietankowa: galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody (każdą), wylać na talerze i zostawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody. Mleko zagotować z cukrem. Połączyć z żelatyną( najpierw trochę mleka wlać do żelatyny). Do przestudzonej żelatyny wlać śmietanę, ubić. Połączyć z kostkami galaretki. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Płaty ciasta przełożyć tężejącą masa. Wierzch posypać cukrem pudrem.