Ciasto „snickers”

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru zwykłego
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody zimnej
  • mała torebka 8 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 torebka kremu karpatka [Delecta albo innej f-my]
  • kostka masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 25 dkg orzechów ziemnych łuskanych niesolonych
  • 25 dkg orzechów włoskich łuskanych
  • 100-150 g czekolady deserowej gorzkiej + 2 łyżki masła+2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Biszkopt pieczemy z podanych składników albo kupujemy gotowe blaty – potrzebne 2 szt. Puszkę [nie otwartą!]mleka skondensowanego słodzonego zalewamy zimną wodą w garnku tak aby cała puszka była przykryta i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godz. Krem przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu[ugotowany budyń miksujemy z kostką miękkiego masła].

Biszkopt: Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Żółtka bardzo dokładnie utrzeć z 3/4 szkl. cukru na puch, dodając stopniowo 6 łyżek wody. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli i 1/4 szkl. cukru. Ubitą pianę wyłożyć na utarte żółtka, dodać mąkę i skórkę cytrynową, i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć do dużej tortownicy albo blaszki [35-25cm]. Piec ok.15 min. 180 st. Po ostudzeniu przekroić poziomo na pół.

Puszkę mleka otwieramy dopiero gdy wystygnie. Połową masy karmelowej smarujemy jedną część biszkoptu i posypujemy orzeszkami ziemnymi, na to krem karpatkowy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy resztą masy karmelowej, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy rozpuszczoną z masłem i mlekiem czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce.

file1263734457