Ciasto „snickers”
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru zwykłego
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody zimnej
- mała torebka 8 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- 1 torebka kremu karpatka [Delecta albo innej f-my]
- kostka masła
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 25 dkg orzechów ziemnych łuskanych niesolonych
- 25 dkg orzechów włoskich łuskanych
- 100-150 g czekolady deserowej gorzkiej + 2 łyżki masła+2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Biszkopt pieczemy z podanych składników albo kupujemy gotowe blaty – potrzebne 2 szt. Puszkę [nie otwartą!]mleka skondensowanego słodzonego zalewamy zimną wodą w garnku tak aby cała puszka była przykryta i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godz. Krem przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu[ugotowany budyń miksujemy z kostką miękkiego masła].
Biszkopt: Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Żółtka bardzo dokładnie utrzeć z 3/4 szkl. cukru na puch, dodając stopniowo 6 łyżek wody. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli i 1/4 szkl. cukru. Ubitą pianę wyłożyć na utarte żółtka, dodać mąkę i skórkę cytrynową, i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć do dużej tortownicy albo blaszki [35-25cm]. Piec ok.15 min. 180 st. Po ostudzeniu przekroić poziomo na pół.
Puszkę mleka otwieramy dopiero gdy wystygnie. Połową masy karmelowej smarujemy jedną część biszkoptu i posypujemy orzeszkami ziemnymi, na to krem karpatkowy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy resztą masy karmelowej, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy rozpuszczoną z masłem i mlekiem czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce.