Ciasto pomarańczowo-cytrynowe

8 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):

1 duża pomarańcza,

1 duża cytryna,

100 ml oliwy z oliwek,

175 g cukru,

4 jajka,

175 g mielonych migdałów,

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy),

cukier puder do posypania,

owoce do podania.

Przygotowanie:

Pomarańczę i cytrynę umyć. Następnie umieścić w garnku. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 min. lub do czasu, aż owoce będą miękkie. Ugotowane owoce wyjąć z wody i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzoną pomarańczę przekroić na pół, usunąć pestki. Cytrynę przekroić na pół, usunąć pestki oraz miąższ. Skórkę z cytryny zmiksować wraz ze skórką i miąższem pomarańczy na puree. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Tortownicę o średnicy 20 cm lekko natłuścić oliwą, a spód dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić wraz z oliwą z oliwek i cukrem na puszystą masę. Dodać mielone migdały oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać puree z owoców cytrusowych i wymieszać tak, aby składniki się połączyły. Masę przełożyć do tortownicy. Piec 50-60 min. lub do czasu, aż ciasto zarumieni się i będzie sprężyste. Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto odwrócić dołem do góry. Posypać cukrem pudrem. Podawać z owocami.

2306425865_58e025ddb3a

nadesłała: Marta