Ciasto – piernik z kremem karpatkowym
Składniki:
Ciasto piernikowe:
1 jajo
120 g cukru
2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
2 łyżki gorzkiego kakao
200g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
60g konfitury wiśniowej (niskosłodzonej)
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 szklanki mleka
60 g masła
oraz masło i bułka tarta do formy
1/2 opakowania kremu Karpatka 5 minut Delecta + 200ml mleka
gotowa polewa o smaku ciemnej czekolady Delecta
kolorowy lukier i posypki do dekoracji
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. W dużej misce ubić całe jajo z cukrem, dodawać cały czas ubijając kolejno: mleko, kakao, przyprawę, mąkę i sodę, konfiturę, a na koniec przestudzone masło.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Okrągłą tortownicę średnicy 23cm wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Wylać masę do tortownicy. Piec ok. 50 – 60 minut.
Wystudzone ciasto wyciągnąć z formy, rozkroić długim, ostrym nożem. Ciasto wysmarować kremem karpatkowym (ubić proszek z mlekiem ok. 3 minut). Przykryć drugą częścią częścią piernika. Docisnąć, wyrównać brzegi, schłodzić.
Na wierzchu ciasta rozsmarować polewę czekoladową (wcześniej zanurzyć na chwilę opakowanie w ciepłej wodzie). Dekorować dowolnie tworząc z lukru i posypek motywy świąteczne:)