Ciasto orzechowo-pomarańczowe z kremem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 5 białek
- szczypta soli
- 8 żółtek
- opakowanie cukru waniliowego
- 200 gram cukru pudru
- 150 gram mąki
- łyżeczka cynamonu
krem:
- 600 ml mleka
- 150 gram cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 gram masła
- skórka cytrynowa
- 40 ml rumu
- sok z pomarańczy
- 100 gram posiekanych orzechów włoskich
- 100 gram marmolady pomarańczowej
- połówki orzechów do ozdoby
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić z solą na sztywna pianę. Połączyć z masą żółtkową. Wmieszać przesianą mąkę z cynamonem. Ciasto rozlać do 3 form 30×20 cm lub piec po kolei. Piec po 15 minut w temp. 180 stopni C. Z mleka, cukru i budyniu ugotować gęsty krem, schłodzić, stale mieszając. Zimny zmiksować z masłem, pod koniec dodać skórkę cytrynową, rum, sok pomarańczowy oraz posiekane orzechy. Jeden blat ciasta posmarować marmolada pomarańczową i kremem, przykryć drugim blatem, znów posmarować tak samo, przykryć blatem i wstawić do lodówki, na koniec posmarować znowu kremem i udekorować po bokach i na górze orzeszkami.