Ciasto orzechowo-pomarańczowe z kremem

8 marca 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 8 żółtek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 gram cukru pudru
  • 150 gram mąki
  • łyżeczka cynamonu

krem:

  • 600 ml mleka
  • 150 gram cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 gram masła
  • skórka cytrynowa
  • 40 ml rumu
  • sok z pomarańczy
  • 100 gram posiekanych orzechów włoskich
  • 100 gram marmolady pomarańczowej
  • połówki orzechów do ozdoby

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić z solą na sztywna pianę. Połączyć z masą żółtkową. Wmieszać przesianą mąkę z cynamonem. Ciasto rozlać do 3 form 30×20 cm lub piec po kolei. Piec po 15 minut w temp. 180 stopni C. Z mleka, cukru i budyniu ugotować gęsty krem, schłodzić, stale mieszając. Zimny zmiksować z masłem, pod koniec dodać skórkę cytrynową, rum, sok pomarańczowy oraz posiekane orzechy. Jeden blat ciasta posmarować marmolada pomarańczową i kremem, przykryć drugim blatem, znów posmarować tak samo, przykryć blatem i wstawić do lodówki, na koniec posmarować znowu kremem i udekorować po bokach i na górze orzeszkami.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...