Ciasto marchewkowe dietetyczne

4 maja 2011, dodał: fantaghiro
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 400 ml mąki, 2 małe łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • 3 małe łyżeczki cynamonu

Wszystko wymieszać w misce.

– 400 ml cukru i 4 jajka- miksujemy aż uzyskamy kogiel-mogiel
– 6 naprawdę drobno potartych marchewek,
-170 gram rozpuszczonego masła rozpuszczamy w garnuszku, ale go nie gotujemy.

Całość miksujemy. Wsadzamy do piekarnika na około 40 min przy 175 stopniach C.

To wersja ,gdy mamy ochotę na coś słodkiego a musimy uważać na linię;)

Gdy natomiast  chcemy sobie pozwolić na troszkę więcej kalorii to dodajemy do powyższego przepisu białą masę na ciasto: 60 gram masła, 75 gram serka topionego śmietankowego, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 paczka cukru waniliowego. Całość miksujemy. Smarujemy tym ciasto jak ostygnie i na koniec posypujemy je cynamonem:)