Ciasto marchewkowe dietetyczne
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 400 ml mąki, 2 małe łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- 3 małe łyżeczki cynamonu
Wszystko wymieszać w misce.
– 400 ml cukru i 4 jajka- miksujemy aż uzyskamy kogiel-mogiel
– 6 naprawdę drobno potartych marchewek,
-170 gram rozpuszczonego masła rozpuszczamy w garnuszku, ale go nie gotujemy.
Całość miksujemy. Wsadzamy do piekarnika na około 40 min przy 175 stopniach C.
To wersja ,gdy mamy ochotę na coś słodkiego a musimy uważać na linię;)
Gdy natomiast chcemy sobie pozwolić na troszkę więcej kalorii to dodajemy do powyższego przepisu białą masę na ciasto: 60 gram masła, 75 gram serka topionego śmietankowego, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 paczka cukru waniliowego. Całość miksujemy. Smarujemy tym ciasto jak ostygnie i na koniec posypujemy je cynamonem:)