Ciasto makowo-kokosowe
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 6 białek
- 1 szkl. maku
- 10 dag wiórek kokosowych
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki
Białka ubić z cukrem na pianę, dodać wiórka i mak (suchy) wymieszać z mąką. Piec w temp. 170 C.
Krem:
- 1,5 szkl. mleka
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 margaryna
- 3 łyżki mąki pszennej
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, mleko (1,2 szklanki) wlać na resztę gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzony krem zmiksować z masłem.
Krem wyłożyć na ciasto i udekorować gotowymi biszkoptami (okrągłymi) lub herbatnikami , które trzeba nasączyć wcześniej w kawą, rumem amaretto lub wódką. Polać biszkopty polewą czekoladową i udekorować rodzynkami.