Ciasto makowo-kokosowe

27 listopada 2009,
dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 6 białek
  • 1 szkl. maku
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki

Białka ubić z cukrem na pianę, dodać wiórka i mak (suchy) wymieszać z mąką. Piec w temp. 170 C.

Krem:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki mąki pszennej

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, mleko (1,2 szklanki) wlać na resztę gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzony krem zmiksować z  masłem.

Krem  wyłożyć na ciasto i udekorować gotowymi biszkoptami (okrągłymi) lub herbatnikami , które trzeba nasączyć wcześniej  w kawą, rumem amaretto lub wódką. Polać biszkopty polewą czekoladową i  udekorować rodzynkami.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....