Ciasto krówka Ewy – bez pieczenia

19 stycznia 2012, dodał: agattekh
Artykuł zewnętrzny

Ciasto robi się bardzo prosto i nie wymaga posiadania piecyka, gdyż przyrządza się je bez pieczenia.

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 paczki duże herbatników (40 szt.)
  • 1/2 litra śmietany 30% lub 36%
  • 2 śmietany fix
  • 4 łyżki czubate cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • kakao do posypania


Wykonanie:

Puszkę mleka wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 3 godz..tak żeby powstała nam krówka. W kwadratowej brytfance układamy warstwę herbatników, którą smarujemy przestudzoną masą z puszki (uwaga! nie otwierać gorącej puszki). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy mikserem śmietanę na sztywno, dodając cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na herbatnikach i układamy ostatnią warstwę herbatników oraz pozostałą część śmietany, którą posypujemy kakao.