Ciasto krówka Ewy – bez pieczenia
Artykuł zewnętrzny
Ciasto robi się bardzo prosto i nie wymaga posiadania piecyka, gdyż przyrządza się je bez pieczenia.
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 paczki duże herbatników (40 szt.)
- 1/2 litra śmietany 30% lub 36%
- 2 śmietany fix
- 4 łyżki czubate cukru pudru
- cukier waniliowy
- kakao do posypania
Wykonanie:
Puszkę mleka wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 3 godz..tak żeby powstała nam krówka. W kwadratowej brytfance układamy warstwę herbatników, którą smarujemy przestudzoną masą z puszki (uwaga! nie otwierać gorącej puszki). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy mikserem śmietanę na sztywno, dodając cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na herbatnikach i układamy ostatnią warstwę herbatników oraz pozostałą część śmietany, którą posypujemy kakao.