Piernikowe ciasto Gargamel
Składniki na ciasto piernikowe:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
25 dkg płynnego miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
2 szklani mąki pszennej
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po 1 żółtku i pozostałe składniki. Na końcu ubitą piane z białek. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na na pół.
Składniki wkładka:
4 jabłka
3/4 szklanki cukru kryształu
25 dkg mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
bakalie
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Następnie dodać bakalie ( u mnie rodzynki, żurawina suszona), żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, na koniec ubitą piane z białek. Piec w temperaturze 180 stopni 35 minut.
Masa:
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśniej śmietany
1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na 2 części. Masa może być dowolna :)
Przełożenie: Ciasto piernikowe – masa – wkładka – masa – ciasto piernikowe