Ciasto drożdzowe

20 października 2009,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

składniki na dwie małe blachy kub jedną większą

* 1 kg mąki pszennej
* 4 jaja plus 2 żółtka
* 2 szklanki cukru
* 1 szklanka mleka
* 100 g drożdży
* 80 g masła
* olej i łyżka otrąb do wysmarowania blachy

Opis przygotowania
1. mąkę przesiać
2. drożdże upłynnić w odrobinie mleka i dodać do mąki
3. mleko podgrzać z cukrem, nie gotować, do ciepłego mleka wbić jaja i żółtka – dokładnie wymieszać i dodać do mąki z drożdżami
4. połącz delikatnie składniki
5. dodać roztopione i przestudzone masło, wyrabiać kilka minut
6. następnie przykryć ściereczką i czekać aż wyrośnie (od 30 minut do godziny)
7. piec w rozgrzanym piekarniku ok. 50 minut

pamiętaj! ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i dużo cierpliwości…



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.