Ciasto drożdzowe

20 października 2009,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

składniki na dwie małe blachy kub jedną większą

* 1 kg mąki pszennej
* 4 jaja plus 2 żółtka
* 2 szklanki cukru
* 1 szklanka mleka
* 100 g drożdży
* 80 g masła
* olej i łyżka otrąb do wysmarowania blachy

Opis przygotowania
1. mąkę przesiać
2. drożdże upłynnić w odrobinie mleka i dodać do mąki
3. mleko podgrzać z cukrem, nie gotować, do ciepłego mleka wbić jaja i żółtka – dokładnie wymieszać i dodać do mąki z drożdżami
4. połącz delikatnie składniki
5. dodać roztopione i przestudzone masło, wyrabiać kilka minut
6. następnie przykryć ściereczką i czekać aż wyrośnie (od 30 minut do godziny)
7. piec w rozgrzanym piekarniku ok. 50 minut

pamiętaj! ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i dużo cierpliwości…



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...