Ciasto czekoladowe z gruszkami
– 10 dag gorzkiej czekolady
– 10 dag masła
– 10 dag cukru
– 10 dag mielonych migdałów
– 10 dag mąki
– łyżeczka kakao
– 3 jaja
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki rumu
– 500 ml śmietany 30 %
– 3 łyzki cukru pudru
MASA:
– 40 dag gruszek
– 2 łyżeczki cukru
– 250 ml słodkiego czerwonego wina
– 1,5 łyżeczki żelatyny
Czekoladę stopić i wystudzić. Masło utrzeć z 10 dag cukru. Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodawać po jednym do ucieranej masy. Do masy maślanej wyspać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i migdały. Dodać czekoladę i rum. Zmiksować. Białka ubić, połączyć z ciastem. Przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 45 min w temp. 180 stopni. Gruszki obrać, pokroić na kawałki. Ugotować w winie z 2 łyżeczkami cukru. Żelatynę zalać wodą, odstawić aby spęczniała. Gruszki w winie zmiksować, w musie rozpuścić żelatynę. Z ciasta wydrążyć środek. Na spodzie placka rozsmarować masę gruszkową. Schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wydrążony środek pokruszyć, wymieszać ze śmietaną. Rozsmarować na masie gruszkowej. Schłodzić.