Ciasto czekoladowe z buraków

17 listopada 2011, dodał: bogusiam
Artykuł zewnętrzny

dla 16 osób przygotowanie 30min. pieczenie 2h. porcja 305 kcal

Przepis pochodzi z książki Gotuj i Chudnij, został przeze mnie troche zmodyfikowany. Ostrzegam, że ciasto jest mocno czekoladowe, więc jeżeli nie spodziewasz się tylu gości zrób mniejszą porcję.

Potrzebujesz:

250g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam o zawartości 90% kakao)
3 średnie jajka
250g brązowego cukru muscovado
1 laska wanilii,
pokrojona wzdłuż (spód i nasiona osobno) – osobiście nie dodawałam bo nie mogłam dostać w sklepie
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki płynnego miodu
80g mąki (czyli 8 łyżek)
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
25g kakao
50g mielonych migdałow
(dodałam w płatkach na oko)
250g startych surowych buraków
100ml mocnej kawy (nie dodawałam kawy bo nie lubie)
30ml oleju słonecznikowego (dodałam tylko łyżeczkę)

POLEWA:
150g gorzkiej czekolady, 3 łyzki mocnej czarnej kawy, 1 łyżeczka esencji waniliowej,3 łyżki płynnego miodu

(polewy nie robiłam – dzięki temu ma mniej kcal. posypałam tylko cukrem pudrem po wierzchu i podałam z sorbetem malinowym pycha)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej piekarnik do 160stopni (z termoobiegiem do 140)
Okrogłą formę do pieczenia średnicy ok. 20cm wys. 8cm wysmaruj za pomoca pędzla olejem słonecznikowym.
Rozpuść czekoladę w rondlu zanurzonym w garnku z wrzącą wodą i odstaw do ostudzenia. W dużym pojemniku ubij ręcznym mikserem elektrycznym jajka z cukrem, nasionami wanilli, miodem i syropem klonowym – ma powstać pulchna niemal biala masa (ok. 3min), dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i mielone migdały i wszystko delikatnie wymieszaj.

Starte buraki osusz dokładnie papierowym recznikiem aby usunąć cala wilgoc. Za pomocą szpatułki wymieszaj buraki, przestudzona czekolade kawe i olej.

Gotowa mase przeloz do przygotowanej foremki i wstaw na półtorej godziny na srodkowa półke piekarnika.przykryj ciasto folia i Piecz jeszcze 30min. Do suchego patyczka(wbij go w sam srodek ciasta, patyczek może być lekko oblepiony bo ciasto jest wilgotne). Wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia.

Polewa; roztop czekolade w rondlu j.w. odstaw dodaj kawe i esencje waniliowa.na tym etapie czekolada trochę sgestnieje, ale gdy ostrożnie wymieszasz ja z miodem znów stanie się plynna. Odstaw na 15min. Do wystygnięcia. Przetnij ciasto na dwa krazki, posmaruj polewa w srodku z wierzchu i po bokach. Udekoruj ciasto według uznaniaJ

Ciasto bez polewy można zamrażać, a polewą pokryj po rozmrożeniu.

SMACZNEGO!



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...