Ciasto czekoladowe z buraków

17 listopada 2011, dodał: bogusiam
Artykuł zewnętrzny

dla 16 osób przygotowanie 30min. pieczenie 2h. porcja 305 kcal

Przepis pochodzi z książki Gotuj i Chudnij, został przeze mnie troche zmodyfikowany. Ostrzegam, że ciasto jest mocno czekoladowe, więc jeżeli nie spodziewasz się tylu gości zrób mniejszą porcję.

Potrzebujesz:

250g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam o zawartości 90% kakao)
3 średnie jajka
250g brązowego cukru muscovado
1 laska wanilii,
pokrojona wzdłuż (spód i nasiona osobno) – osobiście nie dodawałam bo nie mogłam dostać w sklepie
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki płynnego miodu
80g mąki (czyli 8 łyżek)
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
25g kakao
50g mielonych migdałow
(dodałam w płatkach na oko)
250g startych surowych buraków
100ml mocnej kawy (nie dodawałam kawy bo nie lubie)
30ml oleju słonecznikowego (dodałam tylko łyżeczkę)

POLEWA:
150g gorzkiej czekolady, 3 łyzki mocnej czarnej kawy, 1 łyżeczka esencji waniliowej,3 łyżki płynnego miodu

(polewy nie robiłam – dzięki temu ma mniej kcal. posypałam tylko cukrem pudrem po wierzchu i podałam z sorbetem malinowym pycha)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej piekarnik do 160stopni (z termoobiegiem do 140)
Okrogłą formę do pieczenia średnicy ok. 20cm wys. 8cm wysmaruj za pomoca pędzla olejem słonecznikowym.
Rozpuść czekoladę w rondlu zanurzonym w garnku z wrzącą wodą i odstaw do ostudzenia. W dużym pojemniku ubij ręcznym mikserem elektrycznym jajka z cukrem, nasionami wanilli, miodem i syropem klonowym – ma powstać pulchna niemal biala masa (ok. 3min), dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i mielone migdały i wszystko delikatnie wymieszaj.

Starte buraki osusz dokładnie papierowym recznikiem aby usunąć cala wilgoc. Za pomocą szpatułki wymieszaj buraki, przestudzona czekolade kawe i olej.

Gotowa mase przeloz do przygotowanej foremki i wstaw na półtorej godziny na srodkowa półke piekarnika.przykryj ciasto folia i Piecz jeszcze 30min. Do suchego patyczka(wbij go w sam srodek ciasta, patyczek może być lekko oblepiony bo ciasto jest wilgotne). Wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia.

Polewa; roztop czekolade w rondlu j.w. odstaw dodaj kawe i esencje waniliowa.na tym etapie czekolada trochę sgestnieje, ale gdy ostrożnie wymieszasz ja z miodem znów stanie się plynna. Odstaw na 15min. Do wystygnięcia. Przetnij ciasto na dwa krazki, posmaruj polewa w srodku z wierzchu i po bokach. Udekoruj ciasto według uznaniaJ

Ciasto bez polewy można zamrażać, a polewą pokryj po rozmrożeniu.

SMACZNEGO!