Ciasto czekoladowe
składniki:
– 4 paczki herbatników maślanych
– 10 dag cukru
– 25 dag tabliczki gorzkiej czekolady
– torebka cukru waniliowego
– 50 dag mielonego twarogu lub serka mascarpone
– 400 ml śmietanki kremówki
– 6 łyżeczek żelatyny
– syrop malinowy lub wiśniowy do dekoracji
Śmietankę wlać do garnka, dodać połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać, aż się rozpuści, wystudzić. W niewielkiej ilości zimnej wody namoczyć 5 łyżeczek żelatyny, a kiedy spęcznieje, rozpuścić na wolnym ogniu. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z masą twarogową, odłożyć około 1,5 kremu, resztę ostrożnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Na spodzie wyłożonej pergaminem formy rozsmarować kilka łyżek tężejącego kremu czekoladowego. Przykryć warstwą herbatników. W ten sposób układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Ciasto wstawić na 4 godziny do lodówki, pozostałą żelatynę namoczyć, akiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z odlożonym kremem. Tężejący krem przełożyć do szprycy cukierniczek z okrągłą końcówką, ciasto wyjąć z formy a wierzch udekorować. Na koniec skropić syropem malinowym.