Ciasto „BOMBA”

13 września 2011,
dodał: Szymik
Artykuł zewnętrzny

CIASTO „BOMBA” (tortownica o średn. 26 cm)

Biszkopt:

– 8 jajek

– 8 łyżek cukru

– 8 łyżek mąki (5 pszennej i 3 ziemniaczanej)

– 1 cukier waniliowy 16 g

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo będą potrzebne:

– 1 słoik dżemu morelowego

– rum

– płatki migdałowe

Obydwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem do białości i zgęstnienia. Następnie powoli małymi porcjami przesiewać mąkę przez sito bezpośrednio do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość rózgą. Na tym etapie nie wolno już używać miksera.

Jednocześnie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wylać na posmarowaną  margaryną i posypaną tartą bułką tortownicę. Wstawić i piec w ww. temperaturze ok. 30 minut.

Po upieczeniu i chwilowym przestudzeniu, biszkopt obkroić nożem, aby można go było łatwiej wyjąć z formy, przykryć tortownicę deską, odwrócić tortownicę go góry dnem i wyjąć biszkopt.

Po wystudzeniu biszkopt przeciąć nożem z piłką na 3 części. Jedną z części skropić delikatnie rumem i posmarować dżemem morelowym. Pozostałe dwie części pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1 cm x 1 cm.


Krem:

– 40 dag masła (bez dodatku  oleju)

– 25 dag cukru

– 1,5 szklanki mleka

– 4 jajka

– 16 łyżek rumu

Jajka, cukier i 4 dag masła utrzeć mikserem, dodać mleko, wymieszać i zagotować (ciągle  mieszając, aby się nie ścięło lub nie przypaliło). Następnie zdjąć z ognia i wystudzić (powstanie masa przypominająca zwarzony budyń, ale taka ma być).

Resztę masła utrzeć mikserem do białości, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu nie przerywając miksowania. Następnie dodawać po 1 łyżce 16 łyżek rumu nie przerywając miksowania, aby krem się nie zwarzył (najlepiej, jeśli tę czynność wykonują dwie osoby jednocześnie).

Pokrojone w kostkę dwie części biszkoptu wyłożyć do dużej miski, dodać krem, delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Część biszkoptu skropioną rumem i posmarowaną dżemem morelowym ułożyć na paterze, na nią wyłożyć masę kremowo-biszkoptową, uformować półkulę, posypać dokładnie płatkami migdałowymi, delikatnie przycisnąć je dłonią.

Dokładnie okryć folią aluminiową, żeby ciasto nie wchłonęło zapachów z lodówki, wstawić je do lodówki i niestety – czekać do następnego dnia, aby stężało.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.