Ciasto bez jajek z maślanką – szybkie i proste

21 lutego 2018, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

To proste i bardzo smaczne, maślane ciasto jest znane szczególnie we Francji, w miejscu gdzie królują słodkie śniadania, podaje się je do porannej, mocnej kawy. Francuzi cenią ten wypiek za jego prostotę i niezwykle maślany muślinowy wręcz smak. Kluczową rolę kropki na „i” pełni tutaj kruszonka, można je podawać z owocami sezonowymi jeśli ktoś lubi lub ulubioną konfiturą.

 

składniki:

3/4 szklanki cukru

2 szklanki mąki

3/4 paczki masła extra

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

szklanka maślanki

opcjonalnie: można do ciasta dodać suszoną żurawinę, jabłka, inne owoce, posypać wiórkami

W dużej misce ugniatamy cukier z mąką i masłem. Pół ciasta odkładamy na kruszonkę. Do połowy ciasta dodajemy sól i sodę oraz maślankę i całość porządnie miksujemy. Przekładamy do wysmarowanej formy masłem i np. wiórkami kokosowymi, na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni. Podałam z sezonowymi owocami.

uwaga: sugeruje brać mniej cukru, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki, w oryginalnym przepisie była szklanka cukru, ja dodaję 3/4, ale i tak wydaje mi się zbyt słodkie.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...