Ciasto bakaliowe z czekoladą i delikatnym kremem

30 października 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić, dodać żółtka i po łyżce cukru. Dodać cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wym. 25×36 cm. Piec 35 min w temp. 180st. Przestudzić.

Masa:

  • 4 żółtka,
  • 15 dag cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 l mleka,
  • 350g masła,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 10 dag rodzynek,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • 5 dag płatków migdałowych.

Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając powoli dodawać mąkę. Mleko zagotować, na gotujące wlać masę jajeczną, miesząjac gotować chwilkę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i migdały. Wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.

Dodatkowo: jajko, 12,5 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao.

Margarynę stopić. Jajko utrzeć z cukrem, ucierając, powoli dodawać kakao. Ubijając, wlewać gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.

Prawdziwe bogactwo smaku dla wielbicieli bakalii i czekolady…

file1319996842