Ciastko „Roześmiana Dynia”

31 stycznia 2012, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

  • Kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • Lukier:
  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru
  • pomarańczowy barwnik
  • Kruche ciasto: Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i masło mieszam razem w jednej misce. Do całości dodaję całe jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Owijam ciasto folią spożywczą i wstawiam na 10 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na papierze do pieczenia i wycinam nożem kształt dyni. Wstawiam ciastko do nagrzanego piekarnika do temp. 180°C i piekę ok. 15-20 minut aż ciastko się lekko zrumieni. Lukier: Białko kurze ucieram z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Barwię biały lukier na pomarańczowo-dyniowy kolor, maluję ciastko zabarwionym lukrem. Odstawiam ciastko, aż lukier całkowicie zastygnie.

    file1328020646



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz


    FORUM - bieżące dyskusje

    Podłoga w łazience
    Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
    Wywoływanie zdjęć
    Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
    Masaż ultradźwiękowy
    Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
    Wąskie biodra a styl ubierania się…
    Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...