Ciastka kokosowe z masą kremową

6 marca 2013, dodał: maagdusiaa22
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 30 dag mąki, 10 dag wiórków kokosowych, 20 dag masła, 15 dag cukru, 2 żółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki śmietany.

Masa: 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki mąki, pół litra mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka, 2 łyżki masła.

Wykonanie ciasta: Z mąki masła cukru i cukru waniliowego wiórków kokosowych, żółtek i śmietany zarobić ciasto i schłodzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać literatką kółeczka, piec w temp. 180st.C na rumiano.

Wykonanie masa: zagotować mleko z wanilią. Margarynę roztopić w rondelku dodać mąkę przesmażyć nie rumienić. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do zasmażki ogrzewać szybko mieszając do zgęstnienia. Przestudzić. Utrzeć masło dodawać po łyżce masy ucierać.

Wystudzone ciastka poprzekładać masą.

file1362590137