Ciasteczka kruche

21 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
4 żółtka
kostka masła
szczypta soli
pół szklanki oleju roślinnego
mała gęsta śmietana (200 g)  12%
1 całe jajko do smarowania ciasteczek
mielone  orzechy, skórka pomarańczowa, wiórki czekoladowe, kolorowa posypka, mak

Schłodzone masło posiekać  z przesianą mąką. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, olej i śmietanę i szybko zagnieść  ciasto.
Włożyć na ½ godziny do lodówki.
Rozwałkować placek około ½ cm grubości.
Dowolną foremką  wycinać ciastka i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czym się tylko chce (ja tym razem wybrałam mielone orzechy, mielony mak, kolorową posypkę.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

file1266774567