Ciasteczka kruche
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
4 żółtka
kostka masła
szczypta soli
pół szklanki oleju roślinnego
mała gęsta śmietana (200 g) 12%
1 całe jajko do smarowania ciasteczek
mielone orzechy, skórka pomarańczowa, wiórki czekoladowe, kolorowa posypka, mak
Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, olej i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Włożyć na ½ godziny do lodówki.
Rozwałkować placek około ½ cm grubości.
Dowolną foremką wycinać ciastka i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czym się tylko chce (ja tym razem wybrałam mielone orzechy, mielony mak, kolorową posypkę.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.