Ciasteczka cynamonowo – imbirowe

24 października 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 900 g mąki pszennej
– 5 łyżeczek mielonego cynamonu
– 5 łyżeczek mielonego imbiru
– 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 250 g masła lub margaryny
– 250 g brązowego cukru muscovado
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 2 łyżki miodu
– 2 jajka

W dużej misce ubić mikserem na średnich obrotach, na puszystą masę: masło, brązowy cukier i cukier waniliowy. Dodać miód, jajka i ubijać do powstania jednolitej masy. Dodać przesianą przez sitko: mąkę, cynamon, imbir, sól, sodę oczyszczoną i ziele angielskie. Całość wyrobić ręką. Wyrobione ciasto podzielić na trzy równe części, np. na trzy kule. Każdą z nich owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę posmarować tłuszczem. Ciasto wałkować przez folię spożywczą, na grubość 2 mm – wtedy ciasteczka wychodzą delikatne. Wycinać je foremkami i układać na blasze w odstępach 2,5 cm. Piec 10 minut. Można je udekorować po upieczeniu lukrem. Ciasteczka mają niesamowity smak, dzięki imbirowi i cynamonowi. Idealne na święta, ale można je piec w ciągu roku, jako pyszny dodatek do kawy. Pycha!

file1256410064

Przepis dodany przez: [email protected]