Chruściki drożdżowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1/2 szkl. mleka, kost. drożdży, 2 jajka+2 żółtka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, pół łyżki soli, ok. 1 szkl. chłodnej, wody przegotowanej.
Do mleka wsypać cukier, podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka i żółtka oraz sól. Dodać wyrośnięte drożdże, ugniatając dolewać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godz w ciepłe miejsce. Rozwałkować ciasto, wycinać romby o boku 5-6cm, w środku zrobić nacięcie. Przez dziurkę przepleść jeden koniec chrusta. Smażyć z obu stron na głębokim oleju 1 min . Oprószyć pudrem lub polukrować.
Pyszne drożdżowe chruściki wg przepisu mojej mamy, znakomite nie tylko na ostatki.