„Chrupki” ze skrzydełek kurczaka

2 listopada 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię pieczone skrzydełka – nie lubię gotowanych. Ale co zrobić jak mam skrzydełka z wywaru ?

Czas : 45 minut

Składniki :

skrzydełka z kurczaka

sól

pieprz mielony

papryka mielona

po ½ łyżeczki majonezu na każde skrzydełko

po ½ łyżeczki pikantnego ketchupu na każde skrzydełko

olej do głębokiego smażenia

Ze skrzydełek odciąć krótkie części ( końcówki ) .Obgotować na pół miękko ( ok. 20 minut ) .Wyjąć z wywaru .Ostudzić .Delikatnie wyluzować kości i chrząstki ( nie szkodzi ,że będą lekko przecięte byle nie rozpadały się na małe kawałki .

Zrobić pastę do nacierania z majonezu , ketchupu , i przypraw .Natrzeć skrzydełka .Na patelni rozgrzać olej . Smażyć skrzydełka na dużym gazie na rumiano często je przewracając . Mają być rumiane i chrupiące .

Ja robię je z zapasów – tzn jak gotuję zupę to skrzydełka wyjmuję po 20 minutach , luzuję kości , studzę i zamrażam .Jak już mam odpowiednią ilość skrzydełek – wyciągam je , szykuję pastę i smażę . W ten sposób nam obiad ( prawie za darmo ) i nie zmuszam nikogo do zjadania gotowanych skrzydełek ( mnie nie odpowiada ta gotowana skóra ) .

file1257164121