Chrupka sałatka z surowego kalafiora
Sałatka, którą chcę Wam przedstawić to smakowita, prosta,a przede wszystkim innowacyjna wersja dla standardowych dań tego typu.
Przepis dedykowany jest przede wszystkim dla:
- a) osób lubiących chrupać
- b) osób lubiących kalafiora
- c) osób lubiących czosnek
- d) osób lubiących koperek
- e) osób lubiących sery śmierduchy – typu Lazur
- f) osób lubiących poznawać nowe smaki
Wiadomo, proporcje składników dobieramy wg własnych upodobań. Osobiście jestem bardzo czosnkowa, mniej zaś toleruję majonez więc dodaję go tyle, by ładnie skleił wszystkie składniki.
Czas przygotowania jest krótki ok. 5 minut + kwestia \”przegryzienia się\” składników w lodówce. Łącznie możemy zaokrąglić wsio do 20-30 min (choć wiadomo, że im dłużej składniki będą się \”łączyć ze sobą\”, tym bardziej wyrazisty smak).
Gdy na grillu kiełbaski skwierczą Nam z gorąca, wiadomo każda minuta jest cenna. Zaczynajmy więc…
Do miski wrzucamy umytego, surowego kalafiorka, ręcznie podzielonego na drobne różyczki.
Następnie, dodajemy ser typu Lazur (przy dużym kalafiorze całą kawałek, przy mniejszy połóweczkę), również rozdzielając na drobne kawałki.
Kolejno przeciskamy przez praskę dowolną ilość czosnku, obsypujemy drobno posiekanym koperkiem i dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy, sprawdzamy smak, wstawiamy do lodówki i czekamy na konsumpcję.
Prawda, że proste?
Więcej zdjęć na blogu: http://babskaprzystan.blogspot.com/2012/06/chrupka-smierduchowa-saatka-kalafiorowa.html
Polecam,
Magdalena.