Chrupiące obierki ziemniaczane

1 kwietnia 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Jeżeli nie lubicie, gdy coś się marnuje, ten przepis jest dla Was :)

Przygotowując jakąkolwiek ziemniaczaną potrawę trzeba obrać ziemniaki. Kiedy obieramy ziemniaki pozostają … oczywiście OBIERKI. Można je wykorzystać i stworzyć przepyszne przystawki. Jest jedno zastrzeżenie – ziemniaczki muszą być w miarę młode, skórki z tych starszych się po prostu nie nadają…

A oto jak postępujemy:

1) Przed obraniem ziemniaków, dobrze płuczemy je w wodzie i szorujemy szczoteczką

2) Obieramy ziemniaki (przeznaczamy je na potrawę, którą wcześniej sobie zaplanowaliśmy), zostawiamy obierki.

3) Obierki obtaczamy w jajku z odrobiną pieprzu, soli, Vegety, lub z innym zestawem przypraw, które lubimy.

4) Następnie obtaczamy je w bułce tartej.

5) Tak przygotowane wrzucamy do głębokiego, gorącego oleju i smażymy

6) Kiedy się zrobią złociste wyjmujemy je i odsączamy, najlepiej na chłonnym papierze.

Zasadniczo obierki są już gotowe do spożycia, ale warto wcześniej przygotować do nich dip, a najlepiej kilka. Moim faworytem jest czosnkowy, które doskonale komponuje się z ziemniakami (majonez, kilka kropli ketchupu, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, ewentualnie kapka chili, sok z cytryny). Ale dip serowy, pomidorowy z bazylią, czy musztardowy też doskonale się sprawdzą.

Oczywiście obierki podajemy na gorąco, na podgrzanym, dużym talerzu w otoczeniu małych miseczek z dipami :)

Smacznego!

file1301651592



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...