Sałatki można robić ze wszystkiego. Ale połączyć składniki tak, aby nawet mięsożercy mieli przyjemność jedzenia to już sztuka. Podglądając pomysły amerykańskie postanowiłam spróbować dodać do warzyw smażony boczek – i pomysł okazał się trafiony. Tak wiele dobrych smaków to doskonała sałatka na lato.
Jeśli znasz kogoś, kto nie jest wielkim fanem sałatek, zrób mu tę! Gwarantuję, że ją polubią! No bo boczek w sałatce? Zawsze podoba się wszystkim!
Ta sałatka zawiera: awokado, chrupiący boczek, domowe grzanki, sałatę, delikatną czerwoną cebulę i pomidora. Dodaję awokado, ponieważ w takiej mieszance jest lepsze niż w innych połączeniach. Głównymi zaletami awokado są: bogactwo zdrowych tłuszczów, które obniżają poziom cholesterolu LDL, działanie antyoksydacyjne (chroni przed wolnymi rodnikami), wsparcie zdrowia serca, trawienia, oczu, skóry i włosów, oraz potencjalne korzyści w odchudzaniu. Dodatkowo awokado zawiera witaminy (C, E, K, z grupy B) oraz minerały (potas, magnez, miedź).
Jak przygotować sałatkę z boczkiem?
Składniki:
Dressing:
– ½ szklanki zwykłego jogurtu greckiego (można użyć śmietany)
– 2 łyżki mleka lub maślanki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
– ½ łyżeczki koperku
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– ½ łyżeczki cebuli w proszku
– ¼ łyżeczki pietruszki
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
Sałatka:
– 8 plastrów boczku
– 1 główka sałaty rzymskiej, umyta i posiekana
– 2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
– 1 duże dojrzałe awokado, wydrążone, obrane i pokrojone w plasterki
– 2 szklanki domowych grzanek
– ¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać jogurt grecki, mleko, sok z cytryny, szczypiorek, koperek, czosnek w proszku, cebulę w proszku, pietruszkę, sól i pieprz. Ubijać, aż będzie gładki. Odstawić. Umieść paski boczku na dużej żeliwnej lub nieprzywierającej patelni i smażyć na średnim ogniu. Obrócić i smażyć, aż osiągną pożądaną chrupkość (ok. 10 minut). Dobrze odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Umieścić posiekaną sałatę na dużym talerzu. Dodać pomidory, awokado, grzanki i cebulę. Pokroić usmażone paski boczku i dodać je do sałatki. Skropić dressingiem i podawać.