Chrupiąca rozkosz. Sałatka z boczkiem i warzywami, która znika ze stołu

Avatar photo
4 czerwca 2025,
dodał: Marta Dasińska

Sałatki można robić ze wszystkiego. Ale połączyć składniki tak, aby nawet mięsożercy mieli przyjemność jedzenia to już sztuka. Podglądając pomysły amerykańskie postanowiłam spróbować dodać do warzyw smażony boczek – i pomysł okazał się trafiony. Tak wiele dobrych smaków to doskonała sałatka na lato.

Jeśli znasz kogoś, kto nie jest wielkim fanem sałatek, zrób mu tę! Gwarantuję, że ją polubią! No bo boczek w sałatce? Zawsze podoba się wszystkim!

Ta sałatka zawiera: awokado, chrupiący boczek, domowe grzanki, sałatę, delikatną czerwoną cebulę i pomidora. Dodaję awokado, ponieważ w takiej mieszance jest lepsze niż w innych połączeniach. Głównymi zaletami awokado są: bogactwo zdrowych tłuszczów, które obniżają poziom cholesterolu LDL, działanie antyoksydacyjne (chroni przed wolnymi rodnikami), wsparcie zdrowia serca, trawienia, oczu, skóry i włosów, oraz potencjalne korzyści w odchudzaniu. Dodatkowo awokado zawiera witaminy (C, E, K, z grupy B) oraz minerały (potas, magnez, miedź). 

Można przygotować boczek smażąc go na kuchence lub w piekarniku. Oczywiście grill także jest dobry. Należy smażyć boczek, aż będzie chrupiący, a następnie kroimy go na kawałki do sałatki. Przyrządzanie go na kuchence jest szybkie i łatwe. Lubię używać żeliwnej patelni, aby boczek był ładnie chrupiący. Aby upiec boczek w piekarniku, wystarczy położyć paski w jednej warstwie na blasze wyłożonej folią i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Nie trzeba przewracać. Po zdjęciu z patelni lub wyjęciu z piekarnika warto przełożyć plastry na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawić do ostygnięcia.
Do tej sałatki niezbędny jest sos. Polecam zrobić własny, a ten jest naprawdę prosty i aromatyczny. Wystarczy w małej misce wymieszać zwykły jogurt grecki (można też użyć śmietany), mleko lub maślankę, sok z cytryny, świeży szczypiorek i koperek oraz pietruszkę, czosnek (wygodnie ten w proszku) oraz cebulę w proszku, sól i pieprz. Można go zrobić wcześniej, trzymany w lodówce jest dobry do tygodnia. A zawsze miło jest mieć go pod ręką. Gorąco polecam przygotowanie do tej sałatki domowych grzanek. Są najlepsze i dodają sałatce czegoś wyjątkowego. Pokochasz ich chrupkość i smak.

Jak przygotować sałatkę z boczkiem?

Składniki:
Dressing:
– ½ szklanki zwykłego jogurtu greckiego (można użyć śmietany)
– 2 łyżki mleka lub maślanki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
– ½ łyżeczki koperku
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– ½ łyżeczki cebuli w proszku
– ¼ łyżeczki pietruszki
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
Sałatka:
– 8 plastrów boczku
– 1 główka sałaty rzymskiej, umyta i posiekana
– 2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
– 1 duże dojrzałe awokado, wydrążone, obrane i pokrojone w plasterki
– 2 szklanki domowych grzanek
– ¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać jogurt grecki, mleko, sok z cytryny, szczypiorek, koperek, czosnek w proszku, cebulę w proszku, pietruszkę, sól i pieprz. Ubijać, aż będzie gładki. Odstawić. Umieść paski boczku na dużej żeliwnej lub nieprzywierającej patelni i smażyć na średnim ogniu. Obrócić i smażyć, aż osiągną pożądaną chrupkość (ok. 10 minut). Dobrze odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Umieścić posiekaną sałatę na dużym talerzu. Dodać pomidory, awokado, grzanki i cebulę. Pokroić usmażone paski boczku i dodać je do sałatki. Skropić dressingiem i podawać.