Choroby neurologiczne a dieta

12 maja 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

O przemożnym wpływie trybu życia i sposobu odżywiania na zdrowie i samopoczucie można mówić wiele. Większość z nas wyczuwa – bardzo słusznie zresztą – że dieta oddziałuje na psychikę, kondycję i siły witalne. Należy jednak zdawać sobie sprawę z innych ważnych skutków spożywania konkretnych pokarmów. Okazuje się bowiem, że dieta ma ogromne znaczenie w leczeniu i profilaktyce chorób neurologicznych.

O czym trzeba pamiętać?

Przebieg chorób neurologicznych wiąże się z ograniczeniem sprawności ruchowej pacjenta oraz trudnościami z wykonywaniem codziennych obowiązków (wymagają one wzmożonego wysiłku fizycznego). Dla chorego bardzo trudne są również regularnie pojawiające się stany pobudzenia i splątania, ból oraz nieuzasadniony niepokój – pisze https://123zdrowie.pl/stwardnienie-rozsiane-objawy-leczenie/. Nie można także nie wspomnieć o zmniejszonych możliwościach oddechowych, co także wpływa na wzmożenie wysiłku fizycznego. Wszystkie te uwarunkowania sprawiają, że osoba cierpiąca na choroby neurologiczne ma zwiększone dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Dlatego w żadnym wypadku nie należy rezygnować z normalnej dawki kalorii w ciągu doby!

Produktami, które wzmacniają układ nerwowy są: witaminy z grupy B, magnez, cynk, selen, kwas foliowy, kwasy omega-3 oraz aminokwasy (w tym tryptofan i fenyloalanina). Oczywiście nie oznacza to, że chory może wyleczyć się tylko dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Równocześnie z prawidłową dietą należy stosować terapię farmakologiczną oraz dużo się relaksować.

Produkty, które warto dołączyć do diety

Chorzy powinni jeść sporo mięsa, które zawiera tryptofan i fenyloalaniny. Tego rodzaju aminokwasy są transportowane z krwią do mózgu, a tam tworzone są neuroprzekaźniki będące fundamentem prawidłowego funkcjonowania całego układu nerwowego – odpowiadają także za nasze samopoczucie. Konieczne jest także włączenie do diety dużej ilości ryb morskich, które są dobrym źródłem witaminy B12, cynku i selenu (te dwa pierwiastki zwiększają wydzielanie endorfin). Warto jeść dużo pieczywa pełnoziarnistego i niełuskanego ryżu. Nabiał zawiera sporo witaminy B2, która ma wpływ na łagodzenie zawrotów głowy. Nie można zapominać o ułatwieniu przyswajania magnezu. Uda się to dzięki witaminie B6, znajdującej się w warzywach strączkowych, a przede wszystkim w nasionach pszenicy, słonecznika i soi. Magnez można znaleźć w kaszach gruboziarnistych (pęczak, gryczana), migdałach, orzechach, nasionach dyni, bananach.

Warto także dostarczać do organizmu kwas foliowy. Znajduje się on w warzywach liściastych, w tym w kapuście, sałacie, jarmużu oraz brokułach, kiełkach soi, soczewicy, słonecznika, rzodkiewki, melonach, morelach, pomarańczach i dyni.

Problemy z przełykaniem

Choroby neurologiczne wiążą się często z problemami z przyjmowaniem jedzenia. Ze względu na brak możliwości przełykania lub częste odkrztuszanie i niewydolność oddechową, nie jest możliwe karmienie doustne. Niekiedy konieczne jest założenie zgłębnika do żołądkowego (najczęściej zakłada się gruby cewnik PCV 16-18 ch), chociaż należy dążyć do przywracania naturalnego sposobu odżywiania u pacjenta.

 



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...